5 tips til visning – slik forbereder du boligjakten

Av: Carsten Pihl  |  3. mai 2018
Tips til visning

Skal du ut å jakte på en ny bolig og et nytt hjem? Her er tipsene som gjør at du finner drømmeboligen og unngår marerittet.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i bolighandelen

Hver dag er jeg i kontakt med boligkjøpere som har spørsmål om boligen de har kjøpt. Ofte bunner spørsmålene i at de ikke gjorde gode nok undersøkelser mens de var på boligjakt. Dermed har de spørsmål i ettertid. I verste fall har de betalt mer enn de burde for boligen. Her er en gjennomgang av de vanligste fellene.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

1. Les salgsoppgaven nøye – før du går på visning!

Det aller beste rådet er å forberede seg grundig. Bolighandel er en millioninvestering, og da må du spandere litt forarbeid. Les boligannonsen nøye, og last ned salgsoppgaven. Les gjennom salgsoppgaven. Særlig viktig er det å lese sidene som ikke har bilder; eiendomsmeglerens beskrivelse, tilstandsrapporten og boligselgerens egenerklæring.

Les mer: Slik kjøper du bolig – steg for steg guide!

2. Husk finansiering!

Du bør ha sjekket finansieringen din når du går på visning. Vit hva din nåværende bolig er verdt, og hva du kan få i lån av banken. Snakk med banken, og få gjerne finansieringsbevis. Da står du bedre rustet hvis det blir en budrunde rette etter visningen.

Les mer: Når starter budrunden

Uten finansieringen i orden må du vurdere om du skal legge inn bud med forbehold om finansering. Les mer: Bud er bindende, husk finansiering (eller forbehold)!

3. Spør om det du lurer på!

Når du leser gjennom salgsoppgaven på forhånd er det sikkert noe du ikke skjønner, eller ikke finner ut av. Da må du spørre! Snakk med eiendomsmegleren på visning og/eller med selgeren. Hvis du får viktig informasjon som ikke står i salgsoppgaven, bør du sende en epost i ettertid der du bekrefter at du har fått denne informasjonen. Da står du mye bedre rustet hvis det senere blir en diskusjon om hva som er sagt.

Les mer: Sjekkliste for visning i leilighet

Ring takstmannen hvis du lurer på tekniske ting ved boligen som du ikke finner i tilstandsrapporten!

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

4. Sjekk boligen nøye

Bruk øyne og nese godt når du er på visning! En ting er om planløsningen og boligen passer til ditt formål. En annen ting er hvilken tilstand boligen er i.

Dette bør du ta en titt på:

  • Kjøkken og bad: Sjekk alle rom der det er vann. Se etter fuktutslag under kjøkkenbenken. Sjekk når badet ble oppgradert eller byttet sist!
  • Kjelleren: Se godt i kjelleren. Se etter saltutslag hvis det er råkjeller. Se hva takstmannen har skrevet om kjelleren og drenering. Hvis dreneringen er gammel, må den byttes. Det blir fort dyrt!
  • Loftet: Gå opp på loftet og ta en titt på bjelkerne og taket på innsiden. Se etter misfarging. Er det tegn på misfarging eller fuktskader? Sjekk når taket ble skiftet sist gang!
  • Elektrisk anlegg: Sjekk tilstandrapporten og spør eiendomsmegler eller takstmann. Hvor gammelt er anlegget? Og ikke minst: Er det nok kontakter til deres bruk?

Les også: Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

5. Hva følger med boligen?

En rekke spørsmål jeg får er knyttet til hva som følger med boligen av løsøre som hvitevarer, lamper og garderobeskap. Sjekk hva som står om dette i salgsoppgaven. Brukes den vanlige løsørelisten eller er det gjort unntak? Se hva som står om kjøkkenet – er det bare integrerte hvitevarer som følger med, eller er det alle hvitevarene på kjøkkenet?

Les mer:

 

Og hvis du nå har bestemt deg for å kjøpe bolig: Slik vinner du budrunden

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Se mer her!

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

3 smarte råd når du skal pusse opp på budsjett

Oppussing på budsjett virker kanskje umulig, men med god planlegging lar det seg gjøre. Her får du råd om hvordan du kan pusse opp på budsjett. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Dette bør du tenke på når du skal bygge hus

Planlegger du å bygge nytt hus? Enten om du bygger helt nytt eller pusser opp, eller legger til et gammelt objekt, er det mye som skal med i skissene. I denne artikkelen skal vi ta en liten kikk på deler…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva du bør tenke på før du pusser opp boligen

Før du skal pusse opp er det en rekke ting du burde tenke på. Når på året du skal pusse opp, hva som bør fornyes og om du trenger lån til oppussing er bare noen av dem. Det viktigste er…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.