Eiendomsmegleren er sikkerhetsnettet i bolighandelen

Av: Redaksjonen  |  25. mai 2016

«Skal man selge selv, eller bruke eiendomsmegler?»

Lanseringen av nettsteder  som Propr.no og Megleselv.no – som skal hjelpe boligselgere å selge selv – har bragt liv i diskusjonen: «Skal man selge selv, eller bruke eiendomsmegler?». Da er det nyttig å se på hva forskjellen på salg med og uten eiendomsmegler er.

Av: Tidligere forbrukerrådgiver for bolighandelen, Carsten Pihl

SPØRSMÅL:  NEFs forbrukerrådgiver for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Her er et av spørsmålene som har kommet inn. Har du et spørsmål? Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Eiendomsmegler er sikkerhetsnett fra Stortinget

I og med at salg gjennom eiendomsmegler er det vanlige i Norge, har eiendomsmeglingsloven laget et omfattende sikkerhetsnett for forbrukerne – både selgere og kjøpere.

I tillegg finnes det en egen forskrift til loven som gir ytterligere detaljer, og en egen norm for hvordan en eiendomsmegler skal markedsføre et boligsalg.

På jakt etter eiendomsmegler? Bruk vår oversikt for å finne eiendomsmegler nær deg!

Færre regler for de som selger selv

De som selger selv har fått ansvar gjennom avhendingsloven. Dette gjelder først og fremst for opplysningene som skal gis til potensielle kjøpere – og opplysningsplikten er lik for selgere enten man bruker eiendomsmegler eller ikke.

Tips: Husk å bruke tid på å velge riktig megler for deg. Se her hva du bør tenke på!

Men regler om selve prosessen for salget står ikke i avhendingsloven. De som skal selge selv, er prisgitt vanlig norsk avtalerett.

Og dette kan by på utfordringer, for både selgere og kjøpere er amatører med hverken eiendomsfaglig eller finansiell kompetanse. Risikoen for misforståelser eller bevisst tilbakehold av informasjon øker når selgere opptrer på egenhånd.

Skriftlig budrunde og budjournal

Et eksempel er budrunden, der eiendomsmeglere gjennom regelverket er pålagt å ha skriftlige budrunder for å kunne dokumentere budrunden. Kjøper og selger  og skal få kopi av budjournalen etter at budrunden er avsluttet. Andre budgiver har rett til en anonymisert versjon av budjournalen.

Private selgere har ikke slike krav. Hverken krav om skriftlige budrunder eller om at det føres budjournal.

Dette var overraskende (og litt fortvilende) for en boligkjøper som ringte Forbrukerrådgiveren for bolighandelen for et par uker siden. Boligkjøperen hadde kjøpt privat, og forventet å få se budjournalen. Men det hadde ikke selgeren, og selgeren ville ikke lage noen heller. Jeg kunne fortelle at kjøperen faktisk ikke hadde noen krav på budjournal i slike privatsalgstilfeller.

 Les mer om reglene: Kan jeg få se hvem som var med i budrunden?

 

De viktigste forskjellene på å selge med eiendomsmegler og å selge selv

Rådgivning:

Eiendomsmeglere har en lovfestet omsorgsplikt for både selgere og kjøpere. Det vil si at begge parter skal få råd gjennom hele prosessen, for eksempel ved markedsføring, budrunde, visning, kontrakt og overtagelse.

En privat selgere har ikke slike krav.

Les mer om ansvaret: Ditt ansvar som boligselger

Opplysninger:

Eiendomsmeglere har etter eiendomsmeglingsloven et selvstendig ansvar for å innhente og gi opplysninger om eiendommen, for eksempel fra kommunale registere, borettslag osv. Denne opplysningsplikten er omfattende; i tillegg til opplysninger som er spesifikt angitt, skal megler gi interessentene alle opplysninger som kan være av betydning for handelen. I tillegg skal informasjon fra selgere viderebringes.

Les mer: Dette er eiendomsmeglerens ansvar

Selgere har bare opplysningsplikt etter avhendingsloven, og denne er langt mer generelt utformet.

Budrunde:

Eiendomsmeglere har strenge regler om gjennomføring av budrunden, med krav om at partene skal få tilstrekkelig tid til å tenke seg om, at budgiverne skal identifiseres, budene skal gis skriftlig, og budrunder skal kunne dokumenteres.

For private selgere er det ingen slike krav.

Utdanning og forsikring:

Eiendomsmeglere har lovpålagt tre års utdanning og to års praksis. I tillegg til lovpålagt etterutdanning. Utdanningen omfatter blant annet jus, markedsføring og kundebehandling. Eiendomsmeglere må ha tillatelse fra Finanstilsynet, politiattest, og det er krav om at foretaket har forsikring mot feil.

Mer om forskjellene kan du lese her: Selge med eller uten eiendomsmegler

Se Norges Eiendomsmeglerforbunds video «I trygge hender»:

 

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

 

, , , , , ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor er det en god idé å pusse opp på vinteren

Det er mange gode grunner til å vente med oppussing til våren og sommeren, men det betyr ikke at det er umulig å pusse opp selv om været er kaldt. Her er det du trenger å vite om å pusse…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.