Kan naboen måke snøen over til meg?

Av: Carsten Pihl  |  15. desember 2017

Snøen som faller på tomten skal bli værende der. Naboloven setter klare grenser for hvor snøen kan ta veien!

Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Et klassisk spørsmål når snøen laver ned: «Kan jeg måke snøen min inn på naboens tomt?». Eller kanskje oftere: «Kan naboen måke snø inn på min tomt?».

Spørsmål og svar? Artikkelen er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund og redaktør for Bolig360. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVAR: Det korte svaret er «Nei». Den snøen som faller på din tomt skal bli værende der. Og hvis du vil flytte den, må den fortsatt bli værende på din tomt!

Det er nabolovens paragraf 2 som her må brukes. Den sier at «ingen må gjøre noe som urimelig eller unødvendig er til skade eller ulempe på naboeiendommen».

Inn under det går for eksempel å måke snø inn på naboens eiendom. Ikke alle ser kanskje på en snøhaug som en ulempe, men det kan det fort være for mange. Snøhauger legger press på planter, snøen smelter saktere på våren, og det kan være grus, sand og andre fremmedlegemer i snøen som blir liggende igjen på plen eller vei til våren.

Nå er det selvsagt ingenting i veien for å spørre naboen om det er greit at man spør naboen om det er greit at man legger snøen på naboens tomt der det er naturlig. Men naboen er altså i sin fulle rett til å nekte.

Les også: Klar for å finne fjellhytte? Dette påvirker hytteprisene

Vegvesenet får lov

Nå er det sikkert noen hageeiere som tenker at «men når de måker snøen på veien, så kommer den over til min hage». Det er tillatt. Ved offentlig snørydding er hensynet til at veier og fortau er farbare større enn hensynet til naboens hage. Derfor må man tåle at måkebilen sender snø inn i hagen.

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Slik skal du innrede terrassen i år

Har du planer om å oppgradere terrassen i år? Du kan gjøre mye med uteplassen, uten å måtte gjøre de store investeringene. Her er seks tips om terrassen i vår: Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

Skal du selge bolig i vinter? Husk at du er pliktig til å ha samsvarserklæring fra elektriker, dersom du har oppgradert det elektriske anlegget. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.