Må navnet mitt stå i avisen når jeg kjøper bolig?

Av: Carsten Pihl  |  24. oktober 2016

En stund etter boligsalget vil ofte avisene ha oversikt over «kjøpt og solgt» med navn på selger og kjøper. Kan man slippe å stå der?

Av: Forbrukerrådgiver i bolighandelen Carsten Henrik Pihl

De aller fleste lokalaviser har oversikter over boliger som er omsatt i området den siste tiden. Det samme gjelder for prisoversikter på nettsider ala «Sjekk hva boligen din er verdt».

I disse oversiktene står det navnet til de som har solgt, og de som har kjøpt boligen.

Et spørsmål jeg nylig fikk inn til Forbrukertelefonen (tlf 4000 01 02) var om man «kunne slippe å få navnet i avisen».

SPØRSMÅL:  Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og gir forbrukere gratis rådgivning om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Her er et av spørsmålene han har fått inn. Har du et spørsmål? Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

 

SVAR: Offentlig informasjon

Informasjonen som står i avisen kommer fra tinglysingen av nye eiendommer i grunnboken. Det er Statens kartverk som er ansvarlig for disse dataene.

Kartverket peker på sine nettsider at grunnboken er et offentlig register som alle har rett til å ha innsyn i.

Derfor kan aviser og nettsteder fritt publisere informasjon om endring av eierforhold og den kjøpesummen som er registrert.

Noen kan slippe offentliggjøring

Det er et unntak for offentliggjøring. Det gjelder personer som har behov for beskyttelse og hemmelig adresse. Gjerne knyttet til vold og voldsepisoder.

Dette er det Politiet som har ansvar for. Det er Politiet som sikrer at navn og adresse behandles som fortrolig informasjon hos Kartverket.

Når navnet er beskyttet, vil ikke navnet være synlig i grunnboken. Dermed kan det heller ikke publiseres i aviser og på nettsteder.

Les mer: Mer om sperret adresse kan du lese på politiets nettsider

Budrunder er ikke offentlige

I denne sammenhengen kan det være greit å nevne at de som er med i budrunder ikke får offentliggjort navnet sitt for alle. Men selger og kjøper skal få se hele budjournalen, og dermed også navnene på de som er med i en budrunde.

Andre interessenter skal kun få se budjournalen anonymisert.

Les mer: Kan jeg få se hvilke andre budgivere som var med i budrunden?

 

 

Følg vår steg-for-steg guide til boligkjøpet: Slik kjøper du bolig

tilsalgs

, , ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

Skal du selge bolig i vinter? Husk at du er pliktig til å ha samsvarserklæring fra elektriker, dersom du har oppgradert det elektriske anlegget. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.