Papirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe bolig!

Av: Linda Klokk  |  8. april 2016

Bruk mest tid på de «kjedeligste» sidene i prospektet!

Boligkjøpere bruker for liten tid på papirene som følger med boliger til salgs, viser en undersøkelse fra Eie Eiendomsmegling i 2015. De har analysert hvordan de digitale prospektene blir lest av de som er på boligjakt.

Undersøkelsen avslører blant annet at førstegangskjøpere er dårligere til å lese papirene enn andre.

Dessuten brukes det minst tid på vedleggene til prospektene – takst, boligsalgsrapport og egenerklæringsskjema.

Spørsmål og svar? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

Finn de viktige opplysningene

Å bruke for kort tid på dokumentasjonen, kan koste boligkjøpere dyrt. Jeg snakker fra tid til annen med boligkjøpere som har oversett opplysninger, eller ikke lest dokumentasjonen godt nok.

Dermed kan forventningene til boligen vært for store, og budene de har lagt inn vært for høye i forhold til det som skal gjøres med boligen.

NB: Er det noe du lurer på, så ta kontakt med eiendomsmegleren som selger boligen – gjerne før visning. Megleren kan fortelle mer om hva noe betyr, betydningen, og hva det kan ha av utslag på verdien.

Her er en liten gjennomgang av det som følger med prospektet.

Mitt klare råd er: Bruk mest tid på de sidene som er uten bilder – og les gjennom før visning!

Takst eller boligsalgsrapport

Takst er et dokument der takstmannen gir en beskrivelse av boligen og setter sin oppfatning av hva som er markedsverdi. I tillegg gis det opplysninger om hva takstmannen mener boligen ville koste ny i dag (teknisk verdi), hvor mye som skal trekkes for alder og slitasje samt hva som er tomteverdien.

Teknisk tilstandsrapport (som for eksempel «boligsalgsrapport) er en vesentlig grundigere beskrivelse av boligen der takstmannen vurderer om det er skader eller mangler som kan oppdages uten å «åpne» konstruksjonen. Takstmannen gir også en referanse til normal levetid for en bygningsdel.

Boligsalgsrapport brukes nå i de fleste delene av landet.

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Egenerklæringsskjema

I selgers egenerklæringsskjema, forteller selgeren om det er feil og mangler man kjenner til i boligen. Noen ganger står det hva feilene går ut på, noen ganger er det litt kryptisk. (Eller skriften litt uleselig.) Dette er et viktig dokument. Studere dette grundig og lag en spørreliste til visningen.

Les også: Sjekkliste for visning

Tinglyste rettigheter

I salgsdokumentasjonen skal det være klarlagt hvilke rettigheter som er tinglyst på eiendommen – altså rettigheter andre eiendommer har på eiendommen du ser på (Det som jurister kaller «servitutter». Les mer om servitutter i vår ordbok!).

Dette gjøres noen ganger i teksten, og noen ganger ligger det ved en grunnboksutskrift, som viser hva som er tinglyst på eiendommen.

Men andre rettigheter som «din» eiendom har, som for eksempel veirettigheter, brønnrettigheter, rett til båtfeste på annens tomt skal også være nedtegnet i salgsdokumentasjonen.

Les også: Slik kjøper du din første bolig – Råd til førstegangskjøpere på boligjakt

Tegninger og kommunale opplysninger

Du finner også de opplysningene som kommunen har gitt til megler om eiendommen. Dette er informasjon om reguleringer og andre forhold rundt eiendommen.

Det vil ofte også være tegninger av boligen, og kart over tomten. Noen ganger er ikke disse med som vedlegg, men eiendomsmegleren kan gi de ut på forespørsel.

Tomtekartet er det lurt å se på – blant annet for å sjekke hvor tomtegrensen faktisk går!

 

Les hele vår guide til boligkjøpet!

Klar for visning? Følg vår guide!

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, , , ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.