Salg av bolig – når kommer pengene?

Av: Linda Klokk  |  26. mars 2017

Selgeren får ikke pengene fra boligsalget med en gang nøklene er overlevert til kjøperen. Det kan faktisk ta noe tid.

Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

«Jeg hadde overlevering av boligen jeg har solgt i går. Men når kommer pengene? Eiendomsmegleren sier at jeg må vente i to uker, stemmer det?»

Dette spørsmålet får jeg jevnlig som forbrukerrådgiver i bolighandelen. Og det er klart: Har man solgt bolig, er man klar for å få pengene!

SPØRSMÅL OG SVAR: Innlegget er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

 

SVAR: Jo, det kan faktisk ta så lang tid som et par uker før pengene kommer på konto. Noen ganger kan det faktisk ta lenger tid også.

Grunnen er at før pengene kan utbetales fra eiendomsmegleren, må nytt skjøte være tinglyst på kjøperen. Dette for at kjøperen skal ha vern for at ingen andre enn kjøperen pantsetter eller selger eiendommen han eller hun nettopp har kjøpt.

Tinglysing tar tid

Tinglysing skjer hos Statens Kartverk, og det nye skjøtet må sendes dit i posten. (Dette endres snart, se under). Deretter er det noe saksbehandlingstid hos Kartverket, og så skal det nye skjøtet i posten tilbake til eiendomsmegleren.

Da kan pengene utbetales. Med saksbehandling i begge ender hos eiendomsmegleren, hos Kartverket, og med postgang har det gått 10-14 dager i vanlige tilfeller.

Noen ganger kan det ta litt lenger tid. Eksempelvis kan det være der det mangler noen underskrifter på dokumentene som skal sendes inn, at megler ikke har fått fullstendige opplysninger om alle lån på eiendommen som skal innfris, at det må forhandles med banken om innfrielsesbeløpet eller lignende.

Nettobeløpet utbetales til selgeren

Når pengene skal utbetales til selgeren, vil eiendomsmeglerens oppgjørsavdeling først innfri lånene som selgeren har hatt på boligen. I tillegg vil man trekke fra eventuell kompensasjon selger har gitt , for eksempel på overtagelsen for dårlig vask.

Les mer: Flyttevask – hva kreves?

Til slutt utbetales resten til selgeren.

Snart kan det gå fortere

Det som er beskrevet over er etter dagens løsning for tinglysning med vanlig sending av papirer til Tinglysning på Statens Kartverk på Hønefoss. For tinglysing av andel i borettslag sendes dette til Kartverkets avdeling i Ullensvang.

Kartverket har lagt til rette for at tinglysingen kan skje elektronisk fra slutten av april. Vi håper mange meglerforetak tar dette i bruk, slik at tiden mellom overtagelse og utbetaling av oppgjør til selger kan bli kortere.

Les også: Dette skjer på overtakelsen

 

Foto: Kavass – CC BY-20

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.