Husk finansiering før du går på visning!

Av: Peder Normann Raknes  |  31. mars 2016

Boligbud 5: Sørg for å ordne finansieringen! Det er lettere å bli vinneren i budrunden når finansieringen er i orden.

Budrunden er ofte hektisk. Du kan ikke regne med at du får tak i din kontaktperson i banken i tide når budrunden er i gang.

Den fornuftige fremgangsmåten er derfor at du har gjort hjemmeleksen i banken. Du har gått gjennom hvor mye du kan låne, satt opp budsjett, lagt fram behovsanalysen og kontrollert at du tenker rett.

Finansieringsbevis

Du ber nå banken om en skriftlig bekreftelse på hvor mye du kan låne. Dette finansieringsbeviset gir deg den nødvendige tryggheten for at du har finansieringen i orden når du legger inn bud på en eiendom.

Hva spør megleren deg om?

Husk at bud er bindende. Byr du på en bolig er du bundet av budet ditt. Derfor: Ikke by på flere boliger samtidig! Når selger har akseptert budet ditt, har du kjøpt eiendommen.

Klarer du da ikke å betale, risikerer du at boligen selges for din regning og risiko. Dette heter dekningssalg. Dette er en sur måte å tape penger på. Blir boligen solgt for mindre enn ditt bud, så må du dekke mellomlegget. Du står også ansvarlig for selgers økonomiske tap, for eksempel utlegg til renter, ny markedsføring og ny meglerprovisjon.

Har du ikke fått et sikkert finansieringsbevis må du ta forbehold om finansiering i budet for å unngå denne risikoen. Men, har du forbehold om finansiering er det sannsynlig at selger ikke ønsker å godta budet ditt.

Megleren kommer til å sjekke med banken at du har finansiering før selger får råd om å akseptere budet ditt. Du bør derfor så langt det er mulig forberede din kontaktperson i banken på at vedkommende blir kontaktet. Oppgi navn og telefonnummer til kontaktpersonen i budskjemaet, slik at megleren lett oppnår kontakt.

Tips: Jeg ville ikke latt megleren se finansieringsbeviset så lenge budrunden pågår. Hvor mye du kan finansiere trenger ikke være kjent for megleren før etter at du får aksept, eller etter at andre konkurrenter har gitt seg.

Les mer om dette i denne artikkelen: Ikke vis finansieringsbeviset i budrunden

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.