Hva er rett pris i området der du leter etter bolig?

Av: Peder Normann Raknes  |  31. mars 2016
Finn boligprisene der du bor

Boligbud 3: Finn ut rett pris i området der du leter etter bolig.

Det er viktig for deg å sette deg godt inn i hva som er riktig pris på den boligen du ønsker å kjøpe. Når du leser annonsen for en bolig som svarer til din skriftlige behovsanalyse etter Boligbud 1 og Boligbud 2, så er det allerede for sent for deg å sjekke om selgers prisforventning er riktig. Du risikerer at visning- og budprosessen går fort. Derfor må du gjøre hjemmeleksen først.

Slik finner du rett pris

Tenk i tre trinn:

 • Trinn 1: Hva er gjennomsnittlig boligpris i området?
 • Trinn 2: Er boligen du skal se på verd over eller under gjennomsnittspris?
 • Trinn 3: Er prisantydningen på det huset du skal se på riktig?

Trinn 1 Hva er gjennomsnittlig boligpris i området?

Det finnes flere gode kilder for å finne ut hva som er riktig pris på en bolig. Det lages en månedlig boligstatistikk som viser boligprisendringene i Norge.

I tillegg kan finnes det oversikter over hva ulike boliger er solgt for i bestemte områder. Vi har for eksempel en her på Bolig360. Bruk oversikten sammen med prisstatistikken for å finne ut hva som blir riktig pris for boligen i områder der du ser.

Hva var boligprisene.

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

Her kan du selv gå inn og sjekke konkret boligtype i konkret område. På denne måten vil du skaffe deg tilgang til helt ferske tall og dermed ha et godt utgangspunkt.

Vær oppmerksom på at boligprisene er regnet ut fra innredede boligrom, såkalte p-rom. Les mer her: Hvordan regner man kvadratmeterpris på boligen?

Bruk internett for alt det er verd nå. Det er flere kilder til å finne ut hva aktuelle boliger i et område faktisk blir solgt for. I vår boligprisoversikt vises prisene først etter overtakelse. Men en måte å finne prisen på før dette er faktisk å ringe aktuelle meglere å spørre om hva konkrete hus ble solgt for. Som oftest får du svar på dette.

Følg med på FINN.NO for det området og for den boligtypen som er aktuell for deg.

TipsLag deg et Excel regneark og legg inn de boligene som annonseres til salgs, samt e-postadressen til megleren. Når boligen er solgt, så ringer du, eller sender e-post, til megleren og spør hva salgsprisen ble. Jeg kan love deg at dersom du legger litt innsats i å lære deg markedsprisene i området, så øker muligheten din til å gjøre en trygg bolighandel vesentlig.
Snart har du bygget opp ditt eget kartotek med reelle priser. Du er på god vei til å bli din egen ekspert.

Trinn 2 Er boligen du skal se på verd over eller under gjennomsnittspris?

Fra min tid i markedet vet jeg hvor lite som skal til av ”feil” før en bolig blir priset under gjennomsnittet, og hvor lite som skal til før den blir priset over snittet. Det er denne kunnskapen du nå skal prøve å få tak i.

Det vil derfor være nyttig å vite litt om hva som generelt sett trekker prisen ned og hva som trekker den opp på en konkret bolig, i forhold til ”gjennomsnittsprisen” i området.

Hva påvirker prisen?

Negativt:

 • Stort vedlikeholdsbehov på kort sikt.
 • Stort vedlikeholdsbehov på litt lengre sikt.
 • Hva er det som trenger vedlikehold? (Er det bare generell oppussing du kan gjøre selv, eller er det kjøkken og bad som er mye dyrere enn andre rom).
 • Er det trafikale forhold som trekker prisen ned (kø, bråk, farlig skolevei)?
 • Er det andre forhold ved beliggenheten som trekker ned (nærhet til støyende næringsvirksomhet)?
 • For leilighet: Restaurant med uterøyking og bråk rett under terrassen?
 • Er det risiko for at det kan bygges høyblokk som tar utsikten?
 • Dårlige solforhold? (Det finnes «apper» som viser solforholdene der du står.)
 • Er det vanskelige naboforhold?


Positivt:

 • Boligen er i god stand med lite vedlikeholdsbehov.
 • Kjøkken, bad og vaskerom er renovert av fagfolk.
 • Gode trafikale løsninger (god adkomst med bil, trygg skolevei, lite støy).
 • Liten risiko for endringer i nabolaget av negativ art.
 • Gode naboforhold.
 • Gode solforhold.
 • Garasje
 • Terrasse

Analysen av forhold som vil trekke ”gjennomsnittsprisen” opp eller ned er ingen eksakt vitenskap, men når du studerer priser i aktuelle områder, vil du fort se at mye av det som er nevnt ovenfor er ”allmenngyldig”.

Bedøm sannsynlig pris på huset du skal se på

Les også: Slik er boligprisene der du bor

Trinn 3 Er prisantydningen på det huset du skal se på riktig?

Nå har tiden kommet for å begynne å gå på visninger.

Nå klarer du å gjøre deg opp en kvalifisert mening om gjennomsnittsprisen for den boligen du ønsker å kjøpe ved å gange opp antall kvadratmeter p-rom med gjennomsnittsprisen. (Glem nå ikke at fellesgjelden må legges til prisantydningen for andelsleiligheter).

Nå klarer du å gjøre deg opp en mening om den aktuelle boligen er verd mer eller mindre enn gjennomsnittet. Snittprisen blir som oftest for lav for de beste boligene og for høy for de dårligste.

Da har du altså kunnskapen som skal til for å mene noe selvstendig om prisantydningen fra megleren er realistisk eller ikke. Og du vet ikke minst om boligen kan være verd mer eller mindre enn prisantydningen for deg.

Dette gir deg en trygghet for at du tenker og handler riktig, som du får bruk for når budrunden starter.

 

Les neste avsnitt i guiden: Hvor dyr bolig er det fornuftig for deg å kjøpe?

Les forrige avsnitt i guiden: I hvilket område bør din nye bolig ligge

 

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.