Annonsørinnhold

Hva er dette?

Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

Av: Annonsør Innhold  |  31. juli 2017

Skal du selge bolig i vinter? Husk at du er pliktig til å ha samsvarserklæring fra elektriker, dersom du har oppgradert det elektriske anlegget.

Innholdet er produsert av Boligmappa.no

Ikke alle er klar over at man er lovpålagt å ha samsvarserklæring med relevant elsikkerhetsdokumentasjon ved kjøp og salg av bolig. Har du ikke det kan det lett oppstå konflikter etter salget.

Hva er en samsvarserklæring?

Samsvarserklæring er en garanti for at den elektriske installasjonen i boligen er gjort riktig i henhold til regelverket.

– Hvis du har fått utført elektrisk arbeid på boligen din etter 1999, plikter du å ha en samsvarserklæring der den ansvarlige for jobben bekrefter hva som er gjort og går god for at alt er utført i tråd med forskriftene, sier Bjørn Sørensen, fagsjef for elsikkerhet i Nelfo.

Dokumentasjonen skal følge boligen i hele levetiden til el-anlegget. Ved eiendomsoverdragelser skal dokumentasjonen overlates til ny eier.

Hvorfor er det viktig å ha?

Dersom du har oppgradert det elektriske anlegget i boligen din mens du har stått som eier, men ikke har en samsvarserklæring, har du heller ikke bevis på at jobben er gjort i henhold til forskriftene.

– Det er ditt ansvar som selger å legge ved dette ved et boligsalg. Oppdager kjøper feil på el-anlegget etter overdragelsen og du ikke har overlevert samsvarserklæring med relevant elsikkerhetsdokumentasjon kan det oppstå en tvist, sier Sørensen.

Det er ikke sikkert eiendomsmegleren din påminner deg om dette ansvaret, så pass på å sjekke det selv. Det er veldig vanskelig å få en elektroinstallasjons bedrift som ikke har gjort jobben selv til å utstede en samsvarserklæring basert på en sjekk i bakkant av installasjon.

Les mer om verdiøkende boligdokumentasjon og logg deg inn på din boligmappe her.

Boligmappa.no er det eneste servicehefte for bolig som kan motta dokumentasjon direkte fra håndverkere. Du kan be elektrikeren din laste opp samsvarserklæringen til din boligmappe. Du kan også laste den opp selv. Dokumentasjon publisert direkte fra en kvalifisert håndverker, gir deg og din bolig ekstra trygghet og verdi.

Kilder: Nelfo og elsikkerhetsportalen.no

 

 

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Slik skal du innrede terrassen i år

Har du planer om å oppgradere terrassen i år? Du kan gjøre mye med uteplassen, uten å måtte gjøre de store investeringene. Her er seks tips om terrassen i vår: Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

Skal du selge bolig i vinter? Husk at du er pliktig til å ha samsvarserklæring fra elektriker, dersom du har oppgradert det elektriske anlegget. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.