Beste beskyttelse mot lynnedslag

Av: Redaksjonen  |  12. juni 2018
Slik beskytter du mot lynnedslag

Sommermånedene er høysesong for tordenvær og lynnedslag. Beskytt elektriske installasjoner i boligen, så unngår du at elektriske apparater ødelegges. Eller at det blir brann.

Av: Carsten Henrik Pihl

Lynnedslag kan ødelegge elektriske apparater og i verste fall føre til brann i boliger. Derfor er det lurt å sikre seg. Det gjør man med overspenningsvern som sikrer at sterke elektriske ladninger fra lynnedslag ikke kommer inn i huset for å ødelegge. Det finnes noen ulike typer overspenningsvern, og du bør vurdere å ha begge typer.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Overspenningsvern i sikringsskapet

I sikringsskapet er det lurt å montere overspenningsvern. Det kalles ofte et «grovvern». Dette beskytter huset mot at spenningene kommer inn i huset. Grovvern må monteres av elektriker, og vil stort sett være montert i nyere elektriske anlegg.

Det går også an å ettermontere overspenningsvern i anlegg som ikke har det. Det koster fra noen tusenlapper å få dette montert.

Du kan selv sjekke om du har overspenningsvern i boligen din, dersom dette er riktig dokumentert. Informasjon om dette er installert skal fremgå av kursfortegnelsen som gjerne er montert på innsiden av døren til sikringsskapet, skriver Hafslund i en pressemelding.

Les også annonsørinnhold: Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

Finvern for spesielle apparater

I tillegg til grovvernet, vil det ofte være lurt med ekstra overspenningvern for særlig sensitive apparater. Dette er for eksempel TV, datamaskiner og stereoanlegg. Finvernet kjøpes i vanlige elektronikkbutikker. Husk at det må være FG-godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd), og at du plugger det inn i en kontakt som er jordet.

Med overspenningsvern på plass trenger du ikke å trekke ut kontaktene til apparatene – selv om det begynner å tordne og lyne.

Skader dekkes av innboforsikringen, men husk backup!

Økonomiske tap som følge av lynnedslag er dekket gjennom de fleste innboforsikringer. Men her er det ofte en egenandel, så det er ikke sikkert at du får så mye bruk for forsikringen.

Les også: Hvilke forsikringer trenger man?

Dessuten: Hvis PC-en din går i stykker, kan det være at for eksempel bildene på denne blir ødelagt. Derfor er det alltid viktig å ha backup av viktige data som bilder og filmer. Det er alltid å anbefale å ha både en backup hjemme – for eksempel på en løs harddisk-, og en ekstern backup – for eksmempel i en skytjeneste som Dropbox eller norske Jottacloud.

Brann - boligbrann

Kan brenne: I verste fall vil lynnedslag gi brann i boligen. Derfor er overspenningsvern viktig.

Kan bli mer lyn og torden i fremtiden

Lynnedslag og tordenvær kommer av av bakken blir varm og fuktig og varmen stiger opp. Når denne varme luften møter kald luft i høyere luftlag, dannes ispartikler, og når disse partiklene faller ned dannes statisk elektrisitet – noe som igjen gir lyn og torden.

I sør-Norge kan det komme over 10.000 lynnedslag i døgnet når værforholdene legger til rette for det. Du kan finne værradar med lynnedslag på Yr. (Men naturlig nok ikke en oversikt over hvor lynnedslagene kommer.)

Med varmere og våtere klima i årene som kommer, vil det komme mer lynnedslag i Norge. Dermed er sikring viktigere og viktigere.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor er det en god idé å pusse opp på vinteren

Det er mange gode grunner til å vente med oppussing til våren og sommeren, men det betyr ikke at det er umulig å pusse opp selv om været er kaldt. Her er det du trenger å vite om å pusse…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.