Beste beskyttelse mot lynnedslag

Av: Carsten Pihl  |  12. juni 2018
Slik beskytter du mot lynnedslag

Sommermånedene er høysesong for tordenvær og lynnedslag. Beskytt elektriske installasjoner i boligen, så unngår du at elektriske apparater ødelegges. Eller at det blir brann.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Lynnedslag kan ødelegge elektriske apparater og i verste fall føre til brann i boliger. Derfor er det lurt å sikre seg. Det gjør man med overspenningsvern som sikrer at sterke elektriske ladninger fra lynnedslag ikke kommer inn i huset for å ødelegge. Det finnes noen ulike typer overspenningsvern, og du bør vurdere å ha begge typer.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Overspenningsvern i sikringsskapet

I sikringsskapet er det lurt å montere overspenningsvern. Det kalles ofte et «grovvern». Dette beskytter huset mot at spenningene kommer inn i huset. Grovvern må monteres av elektriker, og vil stort sett være montert i nyere elektriske anlegg.

Det går også an å ettermontere overspenningsvern i anlegg som ikke har det. Det koster fra noen tusenlapper å få dette montert.

Du kan selv sjekke om du har overspenningsvern i boligen din, dersom dette er riktig dokumentert. Informasjon om dette er installert skal fremgå av kursfortegnelsen som gjerne er montert på innsiden av døren til sikringsskapet, skriver Hafslund i en pressemelding.

Les også annonsørinnhold: Derfor bør du ha samsvarserklæring fra elektrikeren

Finvern for spesielle apparater

I tillegg til grovvernet, vil det ofte være lurt med ekstra overspenningvern for særlig sensitive apparater. Dette er for eksempel TV, datamaskiner og stereoanlegg. Finvernet kjøpes i vanlige elektronikkbutikker. Husk at det må være FG-godkjent (Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnemnd), og at du plugger det inn i en kontakt som er jordet.

Med overspenningsvern på plass trenger du ikke å trekke ut kontaktene til apparatene – selv om det begynner å tordne og lyne.

Skader dekkes av innboforsikringen, men husk backup!

Økonomiske tap som følge av lynnedslag er dekket gjennom de fleste innboforsikringer. Men her er det ofte en egenandel, så det er ikke sikkert at du får så mye bruk for forsikringen.

Les også: Hvilke forsikringer trenger man?

Dessuten: Hvis PC-en din går i stykker, kan det være at for eksempel bildene på denne blir ødelagt. Derfor er det alltid viktig å ha backup av viktige data som bilder og filmer. Det er alltid å anbefale å ha både en backup hjemme – for eksempel på en løs harddisk-, og en ekstern backup – for eksmempel i en skytjeneste som Dropbox eller norske Jottacloud.

Brann - boligbrann

Kan brenne: I verste fall vil lynnedslag gi brann i boligen. Derfor er overspenningsvern viktig.

Kan bli mer lyn og torden i fremtiden

Lynnedslag og tordenvær kommer av av bakken blir varm og fuktig og varmen stiger opp. Når denne varme luften møter kald luft i høyere luftlag, dannes ispartikler, og når disse partiklene faller ned dannes statisk elektrisitet – noe som igjen gir lyn og torden.

I sør-Norge kan det komme over 10.000 lynnedslag i døgnet når værforholdene legger til rette for det. Du kan finne værradar med lynnedslag på Yr. (Men naturlig nok ikke en oversikt over hvor lynnedslagene kommer.)

Med varmere og våtere klima i årene som kommer, vil det komme mer lynnedslag i Norge. Dermed er sikring viktigere og viktigere.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik kan du spare penger som du trenger til oppussing

Forandring fryder, men i de fleste tilfeller koster det også penger. Ved å refinansiere dyre smålån og kreditter, kan du spare penger til oppussingen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.