Binde renten på boliglånet eller ikke?

Av: Linda Klokk  |  16. august 2018
Beste rente på boliglån

Med en renteoppgang rundt hjørnet, er spørsmålet: Skal jeg binde renten eller ikke. Husk at rentebinding er som forsikring. Du betaler litt ekstra – samtidig blir økonomien din litt tryggere.

Norges Bank har i lang tid varslet at rentene på sikt skal krype videre oppover. Neste mulighet er rentemøtet 21. mars.

Setter sentralbanken opp styringsrenten betyr det ofte også at bankene trolig ser sin mulighet til å sette opp renten på boliglån. Hvor mye avhenger også litt av hvor mye bankene selv må betale for å låne inn penger i markedet.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir på Bolig360 forbrukere gratis rådgivning.

Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Rentebinding er forsikring

Og med økte rentekostnader kommer spørsmålet: Skal jeg binde renten eller ikke.

Når man skal svare på dette spørsmålet, er det viktig å huske på at rentebinding er først og fremst en forsikring mot økte rentekostnader. Man binder ikke renten for å spare penger, men for å forsikre sin egen økonomi.

Ved å binde renten får man forutsigbare renteutgifter i en del år fremover. Renteutgiftene vil akkurat nå være noe høyere enn det man ville betalt med flytende rente. Gjennom tiden man har bundet renten, vil man kanskje gå «break even», eller kanskje betale litt ekstra. Men dette «litt ekstra» må man altså se om en forsikringspremie.

Dette kan være en god løsning for de som har anstrengt økonomi. Riktignok skal bankene ved låneopptaket sørge for at man tåler en renteoppgang på fem prosentpoeng. Det vil si at i dag skal de som tar opp boliglån ha en økonomi som tåler en rente på over 7 prosent. Men mange har et litt høyere forbruk enn dette stramme budsjettet, for eksempel fordi de bruker penger til fortløpende oppussing.

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

Argumenter for å binde renten:

  • Du får forutsigbare økonomi.
  • Du betaler det samme i renteutgifter, uansett hvordan rentemarkedet utvikler seg.
  • Du kan binde renten for deler av lånet for å sikre deg – og samtidig ha fleksibilitet til for eksempel å låne opp til oppussing.

Mot å binde renten:

  • Du betaler antakelig totalt mer i renteutgifter enn med flytende rente.
  • Hvis du sier opp lånet i perioden kan du risikere å måtte betale ekstra til banken for det du har «spart» i renteutgifter i perioden («Overkurs»).
  • Ikke alle banker lar deg flytte lånet til ny bolig hvis du flytter i perioden.

Hvor lenge skal man eventuelt binde renten?

De som vil binde renten bør gjøre dette for fem år. Tre års rentebinding er for lite, i løpet av denne perioden er din økonomiske situasjon omtrent som i dag. Du trenger å forsikre deg for litt lenger periode.

De som har en stram økonomi i dag, vil om fem år normalt ha en mer romslig og robust økonomi. Da har man nemlig betalt ned på boliglånet samtidig som man har opplevd en årlig lønnsvekst. Da er gjerne økonomien din solid nok til å gå tilbake til en eventuelt høyere flytende rente.

Ti års binding vil for de fleste være for lenge. Mye kan skje på ti år, med familie, jobb og bosted. Unge mennesker eller personer i etableringsfasen bør spesielt tenke seg om før de inngår fastrentelån med lang bindingstid og gir fra seg fleksibiliteten som ligger i flytende rente.

Les også: Så mye betyr 1 prosentpoeng økning i boliglånsrenten

Hva koster det ekstra?

I starten av 2019 ligger de beste flytende rentene på en nominell rente på 2,10-2,25 prosent for et lån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent av boligens verdi.

Samtidig ligger de beste fastrentetilbudene rundt 2,75 prosent nominell rente for fem års binding. Det betyr at du nå må betale mer enn 0,5 prosentpoeng mer for fastrentelånet i «forsikringspremie». Det er rundt 700 kroner ekstra i måneden.

Men hvis rentene nå går opp 0,25 prosentpoeng, vil den faste og den flytende renten være omtrent like. Det betyr at «forsikringspremie»du betaler i forhold til flytende rente blir mindre. Dermed kan det fortsatt være lurt å binde hele – eller deler av boliglånet – gitt at du får gode avtaler. 

Husk å sjekke renten når du pruter, for fastrentene kan endre seg ganske fort.

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.