Binde renten på boliglånet eller ikke?

Av: Redaksjonen  |  16. august 2018
Beste rente på boliglån

Med en renteoppgang rundt hjørnet, er spørsmålet: Skal jeg binde renten eller ikke. Husk at rentebinding er som forsikring. Du betaler litt ekstra – samtidig blir økonomien din litt tryggere.

Av: Carsten Henrik Pihl

I løpet av høsten 2018 vil renten på boliglånene gå opp. Norges Bank holdt renten uendret på rentemøtet i august, men pekte på at det økonomiske bildet er som de før har sagt. Det betyr at de mener at renten skal opp, antakelig allerede fra september.

sedvanlig byråkratspråk sa sentralbanksjefen:
– Utsiktene og risikobildet synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolitiske rapport, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Det betyr i klartekst at renten skal opp i høst og dermed blir boliglånene dyrere.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir på Bolig360 forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Rentebinding er forsikring

Og med økte rentekostnader kommer spørsmålet: Skal jeg binde renten eller ikke.

Når man skal svare på dette spørsmålet, er det viktig å huske på at rentebinding er først og fremst en forsikring mot økte rentekostnader. Man binder ikke renten for å spare penger, men for å forsikre sin egen økonomi.

Ved å binde renten får man forutsigbare renteutgifter i en del år fremover. Renteutgiftene vil akkurat nå være noe høyere enn det man ville betalt med flytende rente. Gjennom tiden man har bundet renten, vil man kanskje gå «break even», eller kanskje betale litt ekstra. Men dette «litt ekstra» må man altså se om en forsikringspremie.

Dette kan være en god løsning for de som har anstrengt økonomi. Riktignok skal bankene ved låneopptaket sørge for at man tåler en renteoppgan på fem prosentpoeng. Det vil si at i dag skal de som tar opp boliglån ha en økonomi som tåler en rente på over 7 prosent. Men mange har et litt høyere forbruk enn dette stramme budsjettet, for eksempel fordi de bruker penger til fortløpende oppussing.

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

Argumenter for å binde renten:

  • Du får forutsigbare økonomi.
  • Du betaler det samme i renteutgifter, uansett hvordan rentemarkedet utvikler seg.
  • Du kan binde renten for deler av lånet for å sikre deg – og samtidig ha fleksibilitet til for eksempel å låne opp til oppussing.

Mot å binde renten:

  • Du betaler antakelig totalt mer i renteutgifter enn med flytende rente.
  • Hvis du sier opp lånet i perioden kan du risikere å måtte betale ekstra til banken for det du har «spart» i renteutgifter i perioden («Overkurs»).
  • Ikke alle banker lar deg flytte lånet til ny bolig hvis du flytter i perioden.

Hvor lenge skal man eventuelt binde renten?

De som vil binde renten bør gjøre dette for fem år. Tre års rentebinding er for lite, i løpet av denne perioden er din økonomiske situasjon omtrent som i dag. Du trenger å forsikre deg for litt lenger periode.

De som har en stram økonomi i dag, vil om fem år normalt ha en mer romslig og robust økonomi. Da har man nemlig betalt ned på boliglånet samtidig som man har opplevd en årlig lønnsvekst. Da er gjerne økonomien din solid nok til å gå tilbake til en eventuelt høyere flytende rente.

Ti års binding vil for de fleste være for lenge. Mye kan skje på ti år, med familie, jobb og bosted. Unge mennesker eller personer i etableringsfasen bør spesielt tenke seg om før de inngår fastrentelån med lang bindingstid og gir fra seg fleksibiliteten som ligger i flytende rente.

Les også: Så mye betyr 1 prosentpoeng økning i boliglånsrenten

Hva koster det ekstra?

I dag midt i august ligger de beste flytende rentene på en nominell rente på 2,10-2,15 prosent for et lån på 2 millioner kroner innenfor 75 prosent av boligens verdi.

Les mer: De beste rentene ved inngangen til august

Samtidig ligger de beste fastrentetilbudene på 2,75 prosent nominell rente for fem års binding. Det betyr at du nå må betale mer enn 0,6 prosentpoeng mer for fastrentelånet i «forsikringspremie». Det er rundt 700 kroner ekstra i måneden.

Men hvis rentene nå i løpet av høsten går opp 0,5 prosentpoeng, vil den faste og den flytende renten være omtrent like. Det betyr at nesten ikke betaler noe i «forsikringspremie». Dermed kan det fortsatt være lurt å binde hele – eller deler av boliglånet – gitt at du får gode avtaler. 

Husk å sjekke renten når du pruter, for fastrentene kan endre seg ganske fort.

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor er det en god idé å pusse opp på vinteren

Det er mange gode grunner til å vente med oppussing til våren og sommeren, men det betyr ikke at det er umulig å pusse opp selv om været er kaldt. Her er det du trenger å vite om å pusse…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.