De dyreste fjellhyttekommunene i Norge – hva avgjør prisen

Av: Redaksjonen  |  1. oktober 2018
Fjellhytte 2018

Gjennomsnittsprisen på en fjellhytte var på 1,7 millioner kroner, viser tall fra SSB. Det er hyttene høyt til fjells og nærme alpinanlegg som har de høyeste prisene. Se hvilke faktorer som avgjør hytteprisene på fjellet.

Over halvpartene av hyttene som ble solgt i perioden 2014-2017 lå i fjellhyttekommuner. Det viser en ny undersøkelse fra Statistisk Sentralbyrå. De har undersøkt alle fjellhytter som ble solgt i 2014 til 2017.

Tallene fra SSB sammenfaller med det norsk eiendomsmeglere peker på – nemlig at beliggenheten til hytten er avgjørende for prisen. I en undersøkelse Norges Eiendomsmeglerforbund gjorde i juni 2017 mente 46 prosent av eiendomsmeglerne at nærhet til fjellet har stor eller svært stor betydning for prisene på fjellhytter.

Ønsker bilvei

Bilvei helt frem er også noe som påvirker etterspørselen – og dermed også hytteprisene. 65 prosent av eiendomsmeglerne mente dette hadde stor eller svært stor betydning. I motsatt ende finner vi at nærhet til offentlig kommunikasjon ikke er så viktig. 50 prosent av eiendomsmeglerne mente dette hadde liten eller svært liten betydning.

Det er også verdt å merke seg at renoveringsbehov i liten grad påvirker etterspørselen etter hytter.

Eiendomsmeglerne ble spurt: I hvilken grad påvirker følgende faktorer etterspørselen i fritidsmarkedet?

Følgende faktorer har stor eller svært stor betydning for etterspørselen og hytteprisene:

 • Strand eller sjønær beliggenhet 75 %
 • Bilvei helt frem 65 %
 • Omgivelsene 64 %
 • Innlagt vann 58 %
 • Reisetid 50 %
 • Nærhet til fjell 46 %
 • Høy standard 35 %
 • Standard som en permanent bolig 22 %
 • Mange sengeplasser 21 %

(Tallene viser hvor mange av eiendomsmeglerne i undersøkelsen som mente at disse faktorene har stor eller svært stor betydning for etterspørselen.)

Følgende faktorer har liten eller svært liten betydning for etterspørselen:

 • Nærhet til offentlig kommunikasjon 50 %
 • Gjestehus/anneks 31 %
 • Nærhet til nabo 23 %
 • Renoveringsbehov 22 %

(Tallene viser hvor mange av eiendomsmeglerne i undersøkelsen som mente at disse faktorene har liten eller svært liten betydning for etterspørselen.)

Tallene kommer fra undersøkelsen «Meglerinnsikt» som er en spørreundersøkelse blant Norges Eiendomsmeglerforbunds medlemmer, og gjennomføres kvartalsvis. Tredje utgave for 2017 ble tatt opp i juni/juli 2017, 274 respondenter.)

Tabellen under viser hvilke kommuner det ble solgt flest hytter i de ulike prisområdene. Tallene viser at kommuner nær store alpinsentra som Geilo, Hemsedal og Hafjell har de høyeste hytteprisene.

Fjellhytter kart

Kommunene som er med i undersøkelsen om fjellhytter. Kilde: SSB/Kartverket

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.