Dekningsalg, garderober og skjeggkre – Forbrukerrådgiveren svarer

Av: Svein Strømnes  |  25. februar 2019

I det siste har det kommet inn mange spørsmål til Forbrukerrådgiveren. Her er et lite utvalg.

Dekningssalg

Spørsmål:

Har solgt bolig gjennom megler. Kjøper gjorde ikke opp for seg og boligen måtte selges på nytt. Megleren har krevde kostnader og provisjon for begge salg. Dette kan umulig være riktig. Mener at megleren har forsømt seg ved ikke å sjekke kjøperens finansiering ved det første salget.

Svar:

Det er riktig at megleren i slike tilfeller beregner provisjon av begge salgene. Her er det kjøperen i det første kjøpet som har misligholdt og han bør kreves for merkostnader og eventuell lavere salgssum. For å få hjelp til å formulere krav til ham, ta gjerne kontakt med megleren eller fagansvarlig ved kontoret. Ved misnøye med meglerens arbeid og manglende kontroll av første kjøpers finansiering, kan saken klages inn for Reklamasjonsnemnda for Eiendomsmeglingsnemnda.

Mer om dekningssalg finner du her 

Garderobeskap

Spørsmål:

Jeg har kjøpt leilighet i et prosjekt som skal være klart i tredje kvartal. På tegningene er det satt inn garderobeskap, men utbygger sier at det i salgsprospektet står at garderobe/klesskap ikke leveres til soverom. Er det ok?

Svar:

Det er ikke noe krav til at det skal være garderobeskap på soverommet. Dersom det er oppgitt i prospektet at det ikke er soverom der, er det ok, dersom det er tilstrekkelig oppbevaring for klær annet sted. Dette følger av TEK17:

«II Inngangsparti, sikkerhet i bruk, kommunikasjonsvei, rom og lignende § 12-10. Bod og oppbevaringsplass
(1) Boenheten skal ha tilstrekkelig og egnet plass for oppbevaring av klær og mat. …

Skjeggkre

Spørsmål om skjeggkre:

Jeg har kjøpt hus med overtakelse i desember. Hverken selger eller jeg har forsikring i forbindelse med huskjøpet. To dager etter overtakelse oppdaget jeg skjeggkre. Selgeren har på forespørsel nå sagt at han så «et par stykker» sist sommer, men at de sikkert hadde kommet inn fordi døren sto åpen. Skadedyrfirmaet har satt ut feller, og mener å kunne si hvor lenge disse insektene har vært i huset. Hva kan jeg kreve, heving?

Svar:

Skjeggkre er neppe hevingsgrunn. Du kan kreve erstatning/prisavslag fra selgeren. Det synes som om retten legger til grunn ca 10% av kjøpesummen. Dersom skadedyrfirmaet klarer å utrydde disse, er det naturlig å legge kostnadene for dette til grunn for kravet mot selgeren.

 

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.