Fastmonterte gjenstander som er fjernet – hvor lenge kan vi klage?

Av: Redaksjonen  |  30. oktober 2018

Hvis selgeren har tatt med gjenstander som skulle vært i boligen. Mister man kravet når overtakelsen har vært? Det er ukens spørsmål til forbrukerrådgiveren.

Vi oppdaget rett etter overtakelse av leiligheten vi kjøpte at noen av tingene som var fastmontert var tatt bort. Vi overså de små tingene, men så at en uttrekkbar vindskjerm/solskjerm som var fastmontert i huset var fjernet.

Etter flere purringer har vi fått beskjed om at de forrige eierne nekter å levere den tilbake. Vi får beskjed om at vi ikke kan kreve å få gjenstanden, fordi overtakelsesprotokollen er underskrevet. Stemmer dette?

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiver for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Kravet består

SVAR: Når det er avtalt at en gjenstand skal være med boligen, er det en mangel om denne ikke følger med boligen. Da har man som kjøper mulighet til å kreve gjenstanden utlevert, eller kreve penger av selgeren for denne gjenstanden.

Husk at i de tilfellene er det bruktverdien for gjenstanden som gjelder, ikke ny verdi.

Les også: Følger lamper med boligen på overtakelsen?

Kan ikke holde tilbake penger

Det som går tapt ved overtakelsen er muligheten til å holde tilbake penger ved oppgjøret. Altså at pengene trekkes av eiendomsmegleren direkte i oppgjørssituasjonen og betales tilbake til dere.

Som kjøper må du nå gå direkte på selger for å få penger eller gjenstanden. Siste utvei er da eventuelt å gå til Forliksrådet for å få gjenstanden eller pengene.

Dette er grunnen til at man skal være nøye på overtakelsen. Da skal man sjekke at alle gjenstander som er avtalt å følge med boligen er der. Hvis de ikke er det, er det lettere å få gjort noe med det gjennom tilbakehold i overtakelsesprotokollen.

Følger solskjermen med?

Du skriver forøvrig at gjenstanden det er strid om er en vindskjerm/solskjerm. Dette er en gjenstand som normalt vil følge med boligen, se «Løsørelisten» punkt 9. Men sjekk ekstra nøye at salgsoppgaven ikke tar noe unntak fra listen på dette punktet.

 

Hva var boligprisene.

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.