Følger elektronisk dørlås med boligen ?

Av: Linda Klokk  |  29. august 2019


Det er en rivende utvikling i antall tekniske hjelpemidler som forenkler hjemmene våre.    

I kjølvannet av utviklingen kan enkelte produkter ligge i grenseland mellom hva som er tilhørende boligen og hva som kan tas med. Er man i tvil, eller ønsker å ta med seg dyre investeringer, er vårt soleklare råd å spesifisere dette i salgsoppgaven.  

Som selger av bolig er det viktig å huske på at du også kan ta med deg fastmonterte gjenstander så lenge du gir tydelig beskjed før salg.  Problemene oppstår der det ikke er sagt noe i prospektet, da må regelverket tolkes og man må bruke skjønn. Det kan være særlig utfordrende på nye tekniske produkter som ofte kan være så spesialiserte at de krever en god del teknisk innsikt for å kunne brukes. Kan man forvente at disse følge boligen eller er de for spesialiserte eller personlige ? Utfordringen løses enkelt ved at du skriver at du tar de med deg i salgsoppgaven eller fjerner det det gjelder før visning!

Vi får en del henvendelser om elektroniske dørlåser som for eksempel Yale Doorman som erstatter manuell låsing av døren og åpnes elektronisk med kode eller kodebrikke. Skal denne følge med ved salget?  

Svaret på dette er ubetinget JA, hvis det ikke er opplyst i salgsoppgaven at den IKKE skal følge med. Skal den ikke følge med må selger sørge for å erstatte den med en vanlig lås før overtakelse, naturlig nok.  

Vi får også spørsmål om tilbehøret til en elektronisk dørlås. Skal kodebrikkene også følge med ?

Her er vi av den oppfatning av at disse også følger med dersom ikke annet er sagt. Disse blir å betrakte som nøkler til låsen dersom man ikke benytter kode, og som ved vanlige låsekasser må man selvfølgelig overlevere nøklene som hører til, eller bestille nye dersom de har blitt borte. De lar seg for øvrig lett erstatte med nye.   

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.