Følger lamper med boligen på overtakelsen?

Av: Redaksjonen  |  27. november 2017
Lampe på overagelse

Hvilke lamper følger med boligen? Det er et spørsmål forbrukerrådgiveren for bolighandelen stadig får.

Av: Carsten Henrik Pihl

«Hvilke lamper følger med boligen?» Dette spørsmålet dukker opp ukentlig, ja nesten daglig til meg som forbrukerrådgiver. Svaret er at det kommer litt an på. Her er oversikten.

SPØRSMÅL? Innlegget er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges Eiendomsmeglerforbund og redaktør for Bolig360.no. Carsten Pihl svarer på spørsmål om boligkjøp, boligsalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVARET: Når man selger en bolig, følger i utgangspunktet fastmontert, varig innredning med boligen. Dette står i loven om boligsalg – avhendingsloven § 3-5. I tillegg følger innredning som er spesielt tilpasset.

Les mer: Hva følger med boligen når du selger den 

Dette kan være litt utydelig når det gjelder lamper. Derfor har Norges Eiendomsmeglerforbund sammen med de andre eiendomsmeglingsorganisasjonene laget en «løsøreliste» som ofte brukes ved boligsalg. I denne løsørelisten er det et eget punkt om lamper.

Les mer: Løsørelisten finner du her 

Løsørelisten om lamper

I punkt 12 i løsørelisten står dette om lamper:

«12. LYSKILDER: kupler, lysstoffarmatur, fastmonterte «spotlights», oppheng og skinner med spotlights samt utelys og hagebelysning. Vegglamper, krokhengte lamper, herunder lysekroner, prismelamper og lignende følger likevel ikke med».

Deler vi opp denne listen, ser vil følgende:

Fastmonterte lamper som skal følge med

Etter løsørelisten skal følgende lamper henge igjen:

 • Kupler
 • Lystoffarmatur
 • Fastmontert spotlights
 • Oppheng og skinner med spotlights
 • Utebelysning
 • Hagebelysning

Som du ser, dette er lamper som man som oftest tenker på som «fastmontert», enten fordi de er veldig godt skrudd fast og/eller fordi de er montert inn som en del av innredningen. Innfelte spotlights i taket er et eksempel på det siste.

Et annet eksempel er lampene du ser øverst i artikkelen – hvis disse er montert opp i taket fra fast strømpunkt vil de stort sett regnes som fastmonterte og skal følge med boligen. Henger de på krok og har ledning til stikkontakt, vil de kunne tas med av selgeren. (Som utgangspunkt, man kan ta forbehold – se under.)

Lamper som kan tas med ved flytting

Videre sier listen at følgende lamper kan tast med av selgeren:

 • Vegglamper
 • Krokhengte lamper…
 • …herunder lysekroner
 • Prismelamper
 • …og lignende

Dette er lamper som enten henger løsere (fordi de bare henger på en krok), men også ofte har et mer personlig preg. Det siste kan gjelde lysekroner som mange regner som en del av «sitt innbo», og som de kan ta med seg.

Det er noen gråsoner her. Særlig er det knyttet til mer moderne lamper med spotlights som er skrudd opp i taket. De er skrudd fast og kan sees på som «fastmonterte spotlights», samtidig som dette ofte er lamper som selgeren har investert en del i, og gjerne vil ha med seg videre. Altså en lampe som kan komme inn under «og lignende» i oppramsingen over.

Følger lampen med boligen ved overtagelse

Fastmontert spot eller lysekrone? Denne lampen er et eksempel på lamper som kan volde problemer mellom selger og kjøper. Det lure man gjøre er å ta et klart forbehold, slik at det ikke blir diskusjoner

Tips til selgere: Ta unntak!

Selger kan avgjøre hva man selger med boligen ved å ta unntak i salgsoppgaven. Da sier man ha klart fra til potensielle kjøpere hva som følger med og ikke.

Derfor: Hvis det er lamper som er i gråsonen, er det lureste man gjør som selger å ta unntak. Ved å skrive i salgsoppgaven at «lampen over kjøkkenbordet følger ikke med» har kjøperne fått beskjed og selgeren kan ta den med seg.

Finn eiendomsmelger nær deg! Se vår store oversikt over NEF-meglere her!

Tips til kjøpere:

Hvis det er lamper man gjerne vil ha med boligkjøpet, kan man forsøke å legge inn dette som forbehold i budet. (Men det er ikke alltid selgerne vil godta dette forbeholdet. Da får man avgjøre hva som er viktigst, lampen eller boligen.)

Og husk: Lyspærene skal følge med!

Noen spør om dette også, men husk at lyspærene skal følge med de lampene som boligen overleveres med!

Ta kontakt med forbrukerrådgiveren for bolighandelen: Carsten Pihl. Ring på tlf 4000 01 02

Spørsmål: Har du spørsmål om lamper eller andre spørsmål knyttet til bolighandel? Ta kontakt med forbrukerrådgiveren for bolighandelen: Carsten Pihl. Du kan også sende inn spørsmål, trykk her for å se mer!

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor er det en god idé å pusse opp på vinteren

Det er mange gode grunner til å vente med oppussing til våren og sommeren, men det betyr ikke at det er umulig å pusse opp selv om været er kaldt. Her er det du trenger å vite om å pusse…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.