Følger stigen med boligen ved salg?

Av: Carsten Pihl (tidligere forbrukerrådgiver i NEF)  |  2. august 2018
Følger stigen med boligen når den selges?

Hva som følger med boligen når den selges skaper noen ganger spørsmål. Vår forbrukerrådgiver har fått spørsmål om stige følger med boligen, fordi feieren trenger de for å komme opp på taket. Her er svaret.

«Følger stigen som henger bak garasjen med når en bolig selges?»

Dette var spørsmålet vi fikk til vår forbrukerrådgivertjeneste for en stund tilbake. Innskriveren var en kjøper som mente at stigen skulle følge med, fordi man måtte ha stige tilgjengelig hvis feieren kom på tilsyn.

Spørsmålet gjelder særlig når man selger hus, rekkehus eller andeler i to- eller flermannsboliger.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? NEFs forbrukerrådgiver for bolighandelen er redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

SVAR: Det korte svaret her er «nei». Stiger som er løse følger ikke med boliger når de selges. Men svaret er ikke helt opplagt og det er tilsyn fra feier som skaper utfordringen. Her kommer den lange forklaringen:

Løse gjenstander følger ikke med boligen

Det enkle utgangspunktet når en bolig selges er at løse gjenstander i (og utenfor) en bolig følger ikke med boligen, men regnes som selgerens eiendom.

Dette følger av avhendingslovens § 3-5 som sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen.

Denne bestemmelsen i loven er litt løs, derfor har Norges Eiendomsmeglerforbund sammen med de andre eiendomsmeglerorganisasjonene laget en egen «løsøreliste» som utdyper lovens bestemmelser. Listen må man ikke følge, og det kan gjøres unntak i salgsoppgaven.

Les mer: Hva følger med boligen når du selger den?

I listen er ikke løse stiger omtalt, bare «brannstiger» og «feiestiger».

Brannstiger er stiger som henger langs etter husvegger (eller innvendige brannstiger), og feiestiger er stigene/trinnene som er skrudd fast på taket.

Løse stiger som henger på baksiden av garasjer, oppunder tak eller langs et hus er ikke slike stiger.

Les også: Hva følger med boligen når du flytter: Veltesikring er ikke «fastmontert»

Finnes det krav om å ha stige til feieren til enhver tid?

Men selv om stiger ikke er omtalt i løsørelisten eller lovens hovedbestemmelse om tilbehør, finnes det et par regler til som kan gjøre at stiger skal følge med en bolig. Det er avhendingslovens paragrafer 3-2 (2. ledd) og 3-4 (2 ledd bokstav a).

Begge bestemmelsene sier at med boligen følger også det som lov og forskrift krevet at skal være på eiendommen. Dette er for eksempel røykvarslere og brannslukningsapparater.

Da er spørsmålet: Har man plikt til å ha en stige på eiendommen til enhver tid, så feieren kan komme opp på taket? For i såfall skal stigen følge med boligen etter de bestemmelsene vi har omtalt over.

Her har vi kontaktet Direktoratet for Sivilt beredskap (DSB) som har ansvaret for regelverket knyttet til feie- og branntilsyn. I brann og eksplosjonsvernsloven § 6 står det:

«Etter å ha mottatt et varsel om feiing eller tilsyn, skal eieren sørge for at feieren har tilfredsstillende atkomst til hele fyringsanlegget.»

Hele veilederen fra DSB kan du lese her. 

Det er altså ikke krav om å ha stige tilgjengelig til enhver tid. Kun når man har fått varsel om feiing eller tilsyn. Dermed kan man for eksempel låne stige fra svigerfar, naboen eller lignende.

Dermed er også det lange svaret: «Nei, løse stiger følger ikke med boligen.»

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.