Følger trådkurver i garderobeskap med ved flytting?

Av: Linda Klokk  |  10. august 2018
Trådkurver - følger med på flytting?

Garderobeskap skal følge med boligen hvis ikke annet er avtalt. Men hva med de løse trådkurvene som står inne i skapet? Eller hva med trådkurver i walk-in-closet. Skal de også følge med? Forbrukerrådgiveren gir svaret.

Av: Carsten Henrik Pihl

Når boliger skal overtas, er det en del gjenstander som skal følge med boligen. Garderobeskap er blant disse gjenstandene.
Men hva med innmaten i garderobeskapene? Dette får jeg en del spørsmål om til forbrukerrådgivningtjenesten.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Garderobeskapene følger med når «løsørelisten» brukes

Loven sier at eiendommer skal overdras med varig innredning og utstyr som enten er fastmontert eller særskilt tilpasset bygningen. Dette står i avhendingsloven § 3-5.

Men loven går ikke igjennom alle vanlige gjenstander i en bolig. Derfor har eiendomsmeglerorganisasjonene laget en «løsøreliste» som brukes ved de fleste boligsalg. I denne listen er det regulert under punkt 7 at garderobeskap skal følge med boligen ved salg.

Dette gjelder altså uansett om de er fastmonterte eller frittstående.

NB: Man må ikke bruke listen, og det kan gjøres unntak fra listen. Her må selger si fra til eiendomsmegleren når boligen selges slik at det står riktig i salgsoppgaven.

Du finner løsørelisten her: Løsøre og tilbehør

Hva med løse trådkurver i garderobeskap?

At trådkurver som er festet på skinner inne i garderobeskapet skal følge med er naturlig. Men vi får mange spørsmål om de løse trådkurvene inne i garderobeskapet. For her kan man ha brukt mye penger på Elfa-hyller eller andre systemer.

Løsørelisten omtaler ikke umiddelbart trådkurvene, men svaret ligger i en tolkning av «garderobeskap» – og hva som er markedsført.

Er boligen markedsført med garderobeskap, skyvedørsgarderobe eller lignende, er garderoben mangelfull når den ikke kan benyttes som garderobe av kjøper fordi selger har fjernet ”innholdet” før overtagelse.

En bolig som er markedsført med «garderobeskap» (enten i teksten eller ved at løsørelisten er lagt til grunn), med «skyvedørsgarderobe» eller lignende vil være mangefull når skapene ikke kan brukes fordi selger har fjernet innholdet – trådkurvene – før overtakelsen.

Hvis selger ønsker å ha med seg trådkurvene må kjøper gjøres oppmerksom på dette før bindende avtale inngås, det beste er gjennom salgsoppgaven.

Derfor: er boligen markedsført med garderobeskap, og det i markedsføringen ikke er tatt forbehold om at disse leveres uten ”innhold”, skal innholdet i skapene følge med ved salget.

Les også: Følger lamper med boligen på overtakelsen?

Trådkurver - flytting

Ta med? Det må opplyses i salgsoppgaven hvis selgeren ønsker å ta med seg trådkurver og annen innredning i garderobeskapene. (Alle foto: Elfa.)

Gjelder også for walk-in-closets

Regelen over vil også gjelde når en bod eller et rom er innredet som walk-in-closet, slik at dette synes på visningen og/eller bildene i salgsoppgaven. Det samme hvis et rom er markedsført som «walk-in-closet» og det står trådkurver på dette rommet på visningen og/eller på bildene i salgsoppgaven.

Les også: Hva følger med boligen når du selger den?

Tips til selgeren: Ta unntak, eller fjern trådkurvene på visning og bilder

Selgere som vil ta med seg garderobeskapene og/eller trådkurvene som står inni har anledning til det. Da må man ta unntak fra løsørelisten og skrive i salgsoppgaven at «garderobeskapene medfølger ikke», eller for eksempel at «garderobeskapene følger med, men innmaten følger ikke med».

Selgeren må altså si fra til eiendomsmegleren når salgsoppgaven skrives.

En annen mulighet er å fjerne trådkurvene før fotografering og visning slik at de ikke er i boligen når denne vises. Med dette er ofte ikke veldig praktisk. (Det er i allefall ikke veldig praktisk å fjerne garderobeskapene…)

Les også: Følger stigen med boligen ved salg?

Tips til kjøperen: Ta forbehold

Hvis man som kjøper ser at det er unntak for garderobeskap og/eller trådkurver, kan man ta forbehold i budet om at man gjerne vil ha med skapene og/eller trådkurvene likevel. Husk at forbeholdet må tas i hvert bud som sendes inn. Noen ganger vil selgeren godta et slik forbehold, andre ganger ikke.

Mer om forbehold kan du lese her: Forbehold i budrunden

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.