Fortsatt 5 ganger inntekt som maks lånegrense – boliglånsforskriften videreføres ut 2019

Av: Redaksjonen  |  19. juni 2018
Boliglån Siv Jensen

Regjeringen viderefører boliglånsforskriften ut 2019. Det betyr at det fortsatt er «5 ganger inntekten» som gjelder for å få lån – og at du må ha 15 prosent egenkapital til boligkjøpet.

Av: Carsten Henrik Pihl

Finansminister Siv Jensen presenterte den nye boliglånsforskriften på en pressekonferanse tirsdag 19. juli. Forskriften gjelder fra 1. juli 2018 og ut 2019. Mange har ment mye om forskriftsendingene, men finansministeren velger «stø kurs» og viderefører forskriften med bare små endringer.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Godt med stabilitet ved renteøkning

Det er varslet økning av boliglånsrentene til høsten. Og med dette bakteppet er det fornuftig med en stø kurs, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund:

-Den nye forskriften er stram nok til å dempe den usunne gjeldsveksten. Finansministerens beslutning om videreføring av en streng boliglånsforskrift gir tid til markedstilpasning og vil på sikt virke stabiliserende på boligmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Dette videreføres i boliglånsforskriften

Her er de viktigste punktene som har vært i boliglånsforskriften til nå, og som nå videreføres:

  • Du kan ikke låne over 5 ganger inntekten
  • Du må ha 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig
  • Bankene får litt fleksibilitet, og kan fravike reglene i 10 prosent av tilfellene, 8 prosent i Oslo

Se tabellen under for å se hvordan reglene om 5 ganger inntekt slår ut for deg!

Du må tåle 5 prosentpoeng renteoppgang

Et annet viktig poeng som ligger fast fra før boliglånsforskriften ble strammet inn for et par år siden er at du som låntaker må ha økonomi til å tåle en renteoppgang på 5 prosentpoeng.

Og det er viktig nå som rentene vil gå opp fra høsten. I praksis betyr dette at mens rentenivået for boliglån er rett over 2 prosentpoeng, skal bankene sjekke at du har økonomi til å tåle en boliglånsrente på over 7 prosentpoeng.

Denne regelen vil kunne spille større rolle til høsten når rentene starter å gå opp.

Les også: Så mye betyr 1 prosentpoeng økning i boliglånsrenten

Litt oppmykning for unge, men bare litt

Mange har ønsket en oppmykning i lånereglene for de unge som ofte sliter med å ha nok egenkapital, og/eller at de ikke har høy nok inntekt for å kunne låne til en bolig. Her gjøres det bare små endringer.

Den ene er at stabile skattefrie inntekter som barnetrygd kan legges til inntektsberegningen når man skal beregne lån. Men dette er nok en fattig trøst for mange.

Barnetrygden er på 970 kroner i måneden for et barn. Det er 11.640 kroner i året for et barn. Lagt til inntektsbereningen betyr det at man kan låne 58.200 kroner mer hvis man har et barn. Det er ikke så mye.

I tillegg kan unge få ta med BSU-konto i egenkapitalberegningen, selv om BSU-pengene ikke brukes til boligkjøpet. For de som har full konto, kan dette faktisk ha litt betydning.

Les mer: BSU – smart sparing til bolig for unge

-Terskelen til boligmarkedet vil fortsatt være høy for mange unge, og vi hadde gjerne sett at det ble vurdert flere virkemidler for å hjelpe unge i etableringsfasen inn i boligmarkedet på sunne lånebetingelser, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

Se hva boligprisene er der du bor!

Hva var boligprisene.

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

 

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor er det en god idé å pusse opp på vinteren

Det er mange gode grunner til å vente med oppussing til våren og sommeren, men det betyr ikke at det er umulig å pusse opp selv om været er kaldt. Her er det du trenger å vite om å pusse…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.