Her er kommunene i Norge med høyest bokostnad

Av: Linda Klokk  |  13. september 2018
Bokostnad - Oslo

En ny stor undersøkelse av alle Norges kommuner viser hvor det er dyrest å bo. Undersøkelsen viser også hvilke boligutgifter som øker og som minker.

Huseiernes Landsforbund har lansert «Bokostnadsindeksen». Dette er en oversikt som viser hva det koster å bo i norske kommuner. Utgangspunktet er tatt for en enebolig på 120 kvadratmeter med gjennomsnittlig forbruk av vann og strøm.

Utgifter som renter på boliglån, eiendomsskatt, kommunale avgifter, forsikring og vedlikehold er tatt med i undersøkelsen.

Les også: Ny på boligmarkedet? Slik går du frem for å finne drømmeboligen!

Oslo dyrest

Hovedstaden er den dyreste kommunen å bo i. Ikke uventet er det her rentekostnadene som drar. Oslo har de høyeste boligprisene i landet, og dermed blir kostnaden til boliglånet deretter.

At Bærum kommer på den neste plassen er kanskje heller ikke overraskende.

Mer overraskende er det kanskje at hverken Bergen, Trondheim eller Stavanger er på topp 10 listen.

Der finner man stort sett «randkommuner» – altså kommunene rundt Oslo. Og Tromsø. Bergen kommer på 11. plass, og Trondheim på 16. plass.

Les også: Kommunene med høyest eiendomsskatt i 2018

De 10 dyreste kommunene:

 • Oslo: 132.672
 • Bærum: 125.946
 • Asker: 117.313
 • Oppegård: 115.703
 • Frogn: 114.413
 • Nesodden: 113.324
 • Lørenskog: 110.559
 • Skedsmo: 110.487
 • Ski: 110.222
 • Tromsø: 109.018

 

 • Bergen: 107.956
 • Trondheim: 105.710
 • Stavanger: 102.665

Tallene er for 2017, kilde Huseiernes Landsforbund/Samfunnsøkonomisk analyse. Hele listen kan du se her

Fra 2010 til 2017 har de myndighetsbaserte bokostnadene økt med hele 39 prosent. Det vil si de kommunale avgiftene, eiendomsskatten og avgiftene på strøm.

Til sammenligning så har de markedsbestemte bokostnadene, altså vedlikehold, forsikring, rentekostnad og energikostnad i samme periode faktisk sunket med 3 prosent.

Troms og Finnmark rimeligst

Det er kanskje ikke uventet kommuner fra vår nordligste landsdel som dominerer listen over de rimeligste kommunene å bo i.

Lavangen i Troms ligger på topp som den billigste kommunen, tett fulgt av Hasvik i Finnmark. Første kommune i sør-Norge er Åsnes i Hedmark på 9. plass.

I Lavangen er bokostnad 72.058 kroner, altså rundt 60.000 billigere enn i Oslo.

Se din kommune

Ved å gå inn på undersøkelsen, kan du se hva det koster å bo i din kommune – og sammenligne med andre kommuner. Du finner undersøkelsen her

Bokostnad

Slik er bokostnadene i Oslo for en 120 m2 bolig. Det er rentekostnaden som drar kostnaden oppover. (Faksimile: Huseierne)

Dette betaler du for å bo i en bolig i Norge

En husholdning i Norge med en bolig på 120 kvadratmeter betalte i gjennomsnitt 10.972 kroner i kommunale avgifter i 2017, og 3.199 kroner i eiendomsskatt.
Det årlige energiforbruket var i snitt 21.960 kWh, noe som ga en kostnad på 18.763 kroner.

Fjorårets største utgiftspost for landets boligeiere var rentekostnadene som utgjorde 39 prosent. Det tilsvarte om lag 39.086 kroner.
Deretter fulgte vedlikeholdskostnader på 23 prosent og energikostnader på 19 prosent.

Mens kommunale avgifter i gjennomsnitt utgjør 11 prosent av de årlige bokostnadene, utgjør forsikring og eiendomsskatt henholdsvis 6 og 3 prosent.

Bokostnadene varierer også betydelig på tvers av landet, både med hensyn til nivå og utvikling. Det er særlig stor forskjell i boligpriser fra storbyene til de mindre kommunene i innlandet og langs kysten, som blant annet påvirker hvor stort lån husholdningene må ta opp for å kjøpe boligen, og dermed rentekostnadene.

Både eiendomsskatt og kommunale gebyrer bestemmes dessuten i hver enkelt kommune, noe som bidrar til kommunale variasjoner.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.