Hva er «formuesverdi på bolig» som jeg ser i boligannonsen?

Av: Carsten Pihl  |  29. november 2017
Formuesverdien - slik står den i annonsen

Høyt oppe i boligannonsen dukker «formuesverdi på bolig» opp. Men hva er denne verdien og hva brukes den til?

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådigver for bolighandelen

Formuesverdi på boligen er et skattebegrep. Dette er det som før het «ligningsverdi», og er den verdien som boligen din vil ha når formueskatten beregnes.

Spørsmål? Artikkelen er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund og redaktør for Bolig360. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

Formuesverdi for formuesskatten

Formuesverdien brukes til formuesskatten. Og det var en av grunnene til at man byttet navn fra 2017 – for å vise hvor verdien skal brukes.

Verdien som står i boligannonsen er den formuesverdien boligen vil stå oppført med i skattemeldingen (det som før het selvangivelsen). Nå har de fleste av oss såpass med gjeld at vi ikke skal betale formuesskatt, men formuesverdien skal stå i skattemeldingen uansett.

Les ogsåSkatt på bolig i 2018 – slik er satsene

Formuesverdi som primærbolig eller som sekundærbolig?

En bolig vil ha ulik formuesverdi om den er primærbolig – altså boligen der du bor, eller om den er sekundærbolig – en bolig du ikke bor i (men for eksempel leier ut).

For skatteåret 2017 og skatteåret 2018 er formuesverdien for primærboliger på 25 prosent av beregnet markedsverdi

Sekundærboliger får i 2017 og 2018 en formuesverdi på 90 prosent av beregnet markedsverdi.

Formuesverdien skal oppgis ved salg

Bildet over viser hvordan formuesverdien er oppgitt i en boligannonse. Verdien skal oppgis i salgsmateriellet (annonse og salgsoppgave), og det er eiendomsmegleren som setter inn verdien i annonsen.

På jakt etter eiendomsmegler? Finn eiendomsmegler nær der du bor!

Du kan klage på formuesverdien

Formuesverdien settes sjablongmessig av Skatteetaten ut fra størrelsen på boligen din og beliggenheten til boligen.

Men det er ikke alltid den settes riktig. Du bør sjekke formuesverdien. Er den over 30 prosent av markedsverdien på boligen din, kan du klage til skatteetaten. For sekundærboliger må formuesverdien være over 96 prosent av formuesverdien.

Skatteetatens hjemmesider finner du en egen kalkulator for beregning av formuesverdi, samt lenke til klageprosessen.

Les mer om klage på formuesverdien her: Slik klager du på formuesverdien

Brukes i eiendomsskatten

Formuesverdien brukes i noen kommuner til beregning av eiendomsskatten. Dette er en av grunnene til at det er lurt å sjekke at verdien er riktig. Oslo er en av kommunene der formuesverdien brukes til å beregne eiendomsskatten.

Les mer: Slik beregnes eiendomsskatten

 

Markedsverdi på boligene kan du blant annet finne ved å sammenligne salgsprisene på boliger i området der du bor. Se vår store boligprisoversikt her:

Hva var boligprisene.

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

, , ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik kan du spare penger som du trenger til oppussing

Forandring fryder, men i de fleste tilfeller koster det også penger. Ved å refinansiere dyre smålån og kreditter, kan du spare penger til oppussingen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.