Hytte vekk fra stranden er 2,5 millioner kroner billigere enn de med strandlinje

Av: Redaksjonen  |  9. juli 2018

Hyttetall fra SSB viser hvor stor «rabatt» du kan få ved å kjøpe hytte som ligger litt tilbaketrukket fra strandlinjen. Snittrabatten for de dyreste sjøhyttekommunene er på 2,5 millioner kroner.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerådgiver for bolighandelen

Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte tidlig i juli tall for hyttepriser i perioden 2014-2017.

Bærum var i særklasse den dyreste sjø-hyttekommunen. Men det er kanskje ikke så rart. Bærum er ingen typisk hyttekommune, og de få sjøhyttene som er ligger på noen få øyer i Oslofjorden. Dermed går prisene i været.

SPØRSMÅL: Hvis du lurer på noe om kjøp av hytter, boliger eller eiendomsmegling, kan du ta kontakt med Forbrukerrådgiveren  for gratis rådgivning om regelverket. Les hvordan du får kontakt – og send inn spørsmål her!

Av de «tradisjonelle» hyttekommunene ligger Tjøme øverst, tett fulgt av Fredrikstad, Kragerø og Lillesand.

Telemark var fylket der sjøhytter var høyest i snittpris med 4,7 millioner kroner. Vestfold fulgte hakk i hæl med 4,6 millioner kroner.

Les også: Kjøpe hytte ved sjøen? Dette bestemmer prisen!

Hvor mye koster strandlinjen?

Tallene fra SSB viser også snitthytteprisene når man går innover i landet fra strandlinjen. Dermed kan vi også bruke tallene til å se hvilken «rabatt» hyttekjøpere kan forvente hvis de velger å ha hytte litt lenger inn fra sjøen.

Og tallene viser at hvis man vil ha hytte i sommerparadisene, kan det være greit å se litt inn i landet. Et eksempel er Tjøme. Der kostet en hytte innenfor 100 meter fra stranden i snitt 7,1 millioner kroner i perioden 2014-2017.

Hytter som ligger 101-400 meter fra strandlinjen kostet i snitt 3,4 millioner kroner. Dette gir en «rabatt» på 3,6 millioner kroner!

Langt å gå: Hvis man velger hytte lenger bak fra stranden blir det lenger å gå for å bade.

Tabellen under viser «rabattene» i de ti dyreste sjøhyttekommunene i Norge i perioden 2014-2017. Gjennomsnittlig «rabatt» ved å trekke seg minst 100 meter inn fra strandlinjen er på 2,5 millioner kroner.

Sjekk brygge- og strandrett

En av ulempene med å ha hytte inn i landet er tilgang til sjøen. Både for bading og for en båt.

Skal du kjøpe hytte uten strandlinje, må du altså sjekke om det følger med strand- og båtrett med hytten. (Noe det gjør mange steder.) Eller om det er mulig å få leid plass på bryggeanlegg og bruke fellesstrand.

Finn hytteprisene i ditt område

Finn hytteprisene i ditt område i vår oversikt på Bolig360.

 

Syv viktige sjekkpunkter ved hyttejakt ved sjøen:

Bruk denne listen når du går på hyttejakt ved sjøen.

Taket: Se på taket både utvendig og innvendig. Hvis det er kryploft må du titte opp og lyse rundt (for eksempel med telefonen) for å sjekke om du ser synlige vannskader. Når ble takbelegget skiftet sist? Ser det slitt ut?

Kjeller/krypkjeller: Ta en titt i kjelleren/krypkjelleren for å se etter fukt og vannskader. Les nøye i taksten om det er tegn på fuktskader. Sjekk også bjelkelaget under hytten – særlig langs kantene for å se om det ser ok ut.

Utvendig panel og vinduer: Hvor gamle er vinduene, er de i god stand, eller trenger de å skiftes? Sjekk panelen, og særlig nederst mot grunnmuren. Er det tørt og fint, eller er det tilløp til råte? Husk å sjekke rundt hele hytta, det vil være forskjell på solsiden mot sør og bak buskene på nordsiden.

Vann og kloakk: Er hytten tilkoblet det kommunale vann og kloakk-anlegget eller er det brønn og septik? Og hvis det siste: Holder det mål, eller går brønnen tom om sommeren. Sjekk også om kommunen har planer for å koble hyttene på det kommunale nettet. Det kan blir dyrt!

Tomten: Få klarlagt hvor tomtegrensene går! Hytter har ofte tomt delvis med innmark (hage) og delvis med utmark. Noen ganger er det gjerder – men det er ikke sikkert at grensen går ved gjerdet. Be om å få se kartet – eller gå inn på Kartverkets seeiendom.nofor å sjekke grensene. Men husk: Til syvende og sist er det oppmåling i terrenget som gjelder. Skriv ut kartet og ta med på visning for å sjekke kart mot terreng. Hvis det er festetomt: Sjekk hva leien er, og når den skal reguleres neste gang!

Området rundt: Hva er planene for området rundt? Er det planlagt bygget flere hytter i området. Hva vil det ha å si for trafikken? Blir det mye byggeaktivitet – og vil utsikten forsvinne?

Brygge/strand/vei: Følger det rett til bryggeplass eller strandrett med hytta? Slike rettigheter skal det opplyses om i salgsoppgaven. Hvis veien er i veilag – sjekk hva årlig kontingent er.

Bruk også: Sjekkliste for visning

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

 

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor er det en god idé å pusse opp på vinteren

Det er mange gode grunner til å vente med oppussing til våren og sommeren, men det betyr ikke at det er umulig å pusse opp selv om været er kaldt. Her er det du trenger å vite om å pusse…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.