Kan noen sette kortere frist på budet enn det jeg hadde satt?

Av: Carsten Pihl (tidligere forbrukerrådgiver i NEF)  |  1. august 2018
Akseptfrist - frist kortere enn andre?

En budgiver opplevde at en annen budgiver satte kortere frist på budet enn det han selv hadde satt. Er det lov, spurte han Forbrukerrådgiveren for bolighandelen. Her er svaret!

Av: Carsten Henrik Pihl

Budgivning og budregler er temaer det ofte kommer spørsmål om til Forbrukerrådgiveren for bolighandelen. Budreglene skaper ofte litt forvirring for budgivere som ikke er kjent med reglene.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiver for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Dette spørsmålet kom nylig inn til forbrukerrådgiveren:

En venn av meg la inn bud på et hus. Budet var på 1.570.000  med frist til klokken 15.00 dagen etter. Eiendomsmegleren forsøkte å få tak i han tidlig dagen etter, men han hadde jobbet sent og ikke hørt telefon.

Det kom et nytt bud med frist til klokken 11.00. Da vennen min våknet 11.30 var huset solgt. Selv om hans bud fortsatt stod til klokken 15.00 denne dagen. 

Kan man sette en kortere frist enn det budet som allerede er der?

Budgiver bestemmer

SVAR: Ja, enhver budgiver bestemmer hvilken frist han eller hun setter i en budrunde.

Derfor kan man som budgiver sette en kortere frist enn de budene som allerede er lagt inn.

Dette gjøres for eksempel for å presse selgeren (og i praksis de andre budgiverne).

Dette fungerer best når akseptfristene er lange. Eiendomsmeglere trenger litt tid til å kontakte selger, andre budgivere mm. Derfor foretrekker man alltid at fristene i budene er på minst 30 minutter.

Akseptfristen binder budgiver og selger

Husk at akseptfristen – ofte omtalt som budfristen – settes av budgiver når denne potensielle kjøperen legger inn budet på boligen.

Og fristen setter man av en helt spesiell avtalerettslig grunn: Budet binder nemlig budgiveren. Det vil si at hvis selgeren aksepterer budet, så er det inngått en avtale om kjøp av bolig.

Men man ønsker ikke å være bundet til evig tid, derfor settes det en akseptfrist. Det vil si at når akseptfristen har gått ut, er ikke budgiveren bundet av budet lenger.

Og hver budgiver kan altså sette den akseptfrist man selv ønsker, innenfor de grenser som eiendomsmeglingslovverket setter.

Mer om regelverket om akseptfrister og budrunder kan du lese i denne artikkelen: Budgiver: Ikke la deg finte ut av akseptfristen

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.