Hvor lenge kan megler holde på pengene etter en overtakelse?

Av: Carsten Pihl  |  7. desember 2017
hvor-lenge-kan-megleren-holde-på-pengene

Etter et boligsalg skal eiendomsmegler betale ut pengene for boligsalget. Men det er noen formaliteter som skal på plass før det kan skje.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

«Vi hadde overtakelse av boligen i går. Men eiendomsmegleren sier at jeg ikke får pengene for boligsalget på konto før kanskje to uker. Er dette riktig?»

Dette er et spørsmål som jeg får som forbrukerådgiver ganske ofte. For boligselgere vil jo gjerne ha pengene for boligsalget. Men det kan altså ta litt tid før de kommer.

Spørsmål og svar? Artikkelen er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund og redaktør for Bolig360. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVAR: I dette tilfellet har eiendomsmegleren helt rett. Det tar litt tid etter overtakelsen før boligselgeren får penger på konto.

Årsaken er at før pengene kan betales ut fra eiendomsmeglerens klientkonto, må boligen tinglyses hos Kartverket. Og det er først når tinglysingen er på plass at pengene kan utbetales til selgeren.

Tinglysingen gir vern

Boligen tinglyses på ny eier for at kjøperen skal få vern for at boligen ikke pantsettes, beheftes eller selges av andre enn kjøperen.

Les også: Overtagelse, oppgjør og innflytting

Skjøtene sendes til Statens Kartverk på Hønefoss, der de føres inn i grunnboken. Deretter sendes skjøtene tilbake til eiendomsmegleren. Fra april 2017 ble det mulig å tinglyse elektronisk. Noen skjøter sendes nå elektronisk, andre sendes i posten. Med postgang (elektronisk eller fysisk), saksbehandling hos Kartverket og postgang tilbake til eiendomsmegleren kan det gå opp mot 14 dager før eiendommen er bekreftet tinglyst på den nye eieren.

Og først da kan altså eiendomsmegleren betale ut pengene til selgeren.

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

Tinglysingen kan bli forsinket

Det hender noen ganger at tinglysingen blir forsinket, for eksempel hvis det mangler noen underskrifter på skjøtet. Da vil eiendomsmegleren melde fra til selgeren om hva som skjer.

I disse tilfellene vil overføringen av pengene ta lenger tid, for eiendomsmegleren har uansett ikke mulighet til å betale ut pengene før boligen er tinglyst på ny eier.

Betaler ut kjøpsum minus oppgjort lån

Selgeren får utbetalt kjøpesummen minus lånet som var på boligen som eiendomsmegleren gjør opp med selgerens bank. I tillegg vil selgeren ta ut sitt honorar, hvis det ikke er avtalt at dette skal betales av selgeren tidligere.

Hvis selger og kjøper har avtalt at kjøperen skal få en kompensasjon i overtakelsesprotokollen – for eksempel for dårlig vasking – vil også dette beløpet trekkes ut av kjøpesummen før selgeren får pengene sine.

Les også: Hva skjer på overtagelsen av boligen?

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Se oversikten her!

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik kan du spare penger som du trenger til oppussing

Forandring fryder, men i de fleste tilfeller koster det også penger. Ved å refinansiere dyre smålån og kreditter, kan du spare penger til oppussingen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.