Må hull i veggene males og sparkles før overtakelse av boligen?

Av: Linda Klokk  |  21. mars 2017

Boliger som overleveres skal være ryddet og rengjort. Men kan kjøper kreve at skruehull sparkles over ?

Et spørsmål som jevnlig dukker opp fra både boligkjøpere og boligselgere er om skruehull i veggen må sparkles og males før overlevering når en bolig er solgt.

SPØRSMÅL OG SVAR: Kontakt forbrukerrådgiveren for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund. Vi svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVAR: Det korte svaret er «nei».

En tom bolig vil alltid inneholde noen hull i veggen – etter kroker til malerier og vegglampetter, eller hull etter skruer som har holdt hyller oppe.

Noen ganger er hullene små, andre ganger kan de være noe større.

Men uansett: Det er ikke selgers ansvar å sparkle og male over disse hullene.

Regelverket

Loven om salg av brukte boliger – avhendingsloven – sier i paragraf 2-2 at boligen ved overtagelsen skal være «rydda og reingjort». Det er altså krav til selgers rengjøring, men ikke til sparkling og maling av skruehull mm. Dette regnes som normal slitasje på en leilighet som har vært i bruk.

Les mer: Flyttevask – hva skal vaskes

Overaskelse på overtakelse

Dermed kan det være man får en overraskelse på overtagelsen. For eksempel ved at det på overtagelsen er noen større hull enn det man tenkte det skulle være.

Eller som en kjøper opplevde : «Da jeg demonterte en medfølgende skapseng som stod i en alkove, viste det seg at veggen bak ikke var grønn som resten av stuen, men rosa.»

Dette var hans risiko som kjøper. Det var bare å forsøke å få blandet samme grønnfarge en gang til og male over.

Les mer om overtakelse: Hva skjer på overtakelsen

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.