Må hull i veggene males og sparkles før overtakelse av boligen?

Av: Carsten Pihl  |  21. mars 2017

Boliger som overleveres skal være ryddet og rengjort. Men kan kjøper kreve at skruehull sparkles over?

Av: Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Et spørsmål som jevnlig dukker opp fra både boligkjøpere og boligselgere er om skruehull i veggen må sparkles og males før overlevering når en bolig er solgt.

SPØRSMÅL OG SVAR: Innlegget er skrevet av Carsten Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen hos Norges eiendomsmeglerforbund. Han svarer på spørsmål om boligkjøp, boligssalg og eiendomsmegling. Ring 4000 01 02, eller les mer og send inn spørsmål her.

SVAR: Det korte svaret er «nei».

En tom bolig vil alltid inneholde noen hull i veggen – etter kroker til malerier og vegglampetter, eller hull etter skruer som har holdt hyller oppe.

Noen ganger er hullene små, andre ganger kan de være noe større.

Men uansett: Det er ikke selgers ansvar å sparkle og male over disse hullene.

Regelverket

Loven om salg av brukte boliger – avhendingsloven – sier i paragraf 2-2 at boligen ved overtagelsen skal være «rydda og reingjort». Det er altså krav til selgers rengjøring, men ikke til sparkling og maling av skruehull mm. Dette regnes som normal slitasje på en leilighet som har vært i bruk.

Les mer: Flyttevask – hva skal vaskes

Overaskelse på overtakelse

Dermed kan det være man får en overraskelse på overtagelsen. For eksempel ved at det på overtagelsen er noen større hull enn det man tenkte det skulle være.

Eller som jeg opplevde ved et leilighetskjøp: Da jeg demonterte en medfølgende skapseng som stod i en alkove, viste det seg at veggen bak ikke var grønn som resten av stuen – men rosa!

Dette var min risiko som kjøper. Det var bare å forsøke å få blandet samme grønnfarge en gang til og male over!

Les mer om overtakelse: Hva skjer på overtakelsen

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.