Må selger måke taket på hytta etter budaksept, men før overtakelsen?

Av: Carsten Pihl  |  1. mars 2018
Måke snø på hyttetaket

Kjøperen har inngått avtale om kjøp av en hytte. Men det er en måned til overtakelsen. Kan kjøperen kreve at selgeren måker taket på hytta i mellomtiden?

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

De store snømengdene i de fleste steder av landet gjør at mange må måke taket på boliger og hytter. Men hva gjør man når man har inngått en avtale om kjøp av en hytte, men ennå ikke overtatt?

Dette spørsmålet fikk jeg til Forbrukerrådgivertjenesten her forleden:

«Jeg skal kjøpe hytte på fjellet. Tid mellom visning og overtakelse er nesten to måneder. På visningen var det mye snø på taket.

Etter dette har det også snødd mye, og det er enda over en måned til overtakelse. Selger har vel vedlikeholdsplikt fra visning til overtakelse?

Kan vi forlange at selger i alle fall fjerner snø til det nivået som var da vi var på visning? Eller skal hun fjerne alt. Jeg er litt bekymret, men ettersom vi ikke har overtatt, kan vi ikke få noen til å måke.»

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Svar: Dette er et godt spørsmål, og ja, selgeren har en vedlikeholdsplikt.

Den innebærer for eksempel å måke snø av taket når snømengden tilsier det.

Det vanlige når man måker snø av tak er at man tar (tilnærmet) alt, og det er nok den standarden man bør legge seg på. Hvordan det så ut på visning med snø på taket har strengt tatt ikke noe å si for selve vedlikeholdet.

Les også: Kan naboen måke snøen over til meg?

Tips til kjøper:

Ta kontakt med selger for å få bekreftet at de gjør dette. Eventuelt kan du ta kontakt med eiendomsmegler for å si fra at selger må ta tak i dette.

Tips til selgere:

Husk å gjennomføre vedlikehold som måking av tak. I verste fall kan manglende vedlikehold føre til skader som gjør at du overleverer en bolig eller hytte som er i dårligere stand enn den du solgte. Da kan kjøper kreve prisavslag.

Les også: 7 spørsmål og svar om overtakelse av bolig

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Les mer her!

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.