Når jeg sender inn bud med feil – hva da?

Av: Carsten Pihl  |  30. mai 2018

En forbruker spør hva man kan gjøre hvis man har sendt inn et bud som har feil sum på budet. Her ser du svaret!

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

En litt fortvilet forbruker sendte inn følgende melding:

«Jeg leverte et bud på en leilighet, men kom til å skrive feil tall i budet. Hva kan jeg gjøre?»

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

SVAR: Her er det dessverre ikke så mye man kan gjøre som budgiver. For når det kommer til bud i en budrunde, så er det «bordet fanger». Det tallet som er sendt inn er det som gjelder, og det er ingen angrerett på bud som er sendt inn.

Hvis man skriver feil tall i budet, er man bundet av den summen man har skrevet i budet som er sendt inn. Har man for eksempel skrevet 2.500.000, men mente 2.050.000, er man bundet av budet på 2.500.000 kroner.

Derfor må man alltid sjekke nøye når man sender inn et bud. (Ved åpenbare feil – for eksempel at man har bydd mange millioner feil, vil eiendomsmegleren nok ta kontakt for oppklaring. Men ikke ved tastefeil som ikke er åpenbare.)

Les også: Råd til budgiver: Husk at fristen du setter i budet gjelder bare deg!

Alle bud skal være skriftlige

Alle bud i en budrunde om bolig skal være skriftlige. Det gjelder også budforhøyelser. Dette står i eiendomsmeglingsforskriften, og er også omtalt i Regler for budrunde, punkt 2:

«Alle bud skal inngis skriftlig til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også budforhøyelser og motbud, aksept eller avslag fra selger.»

Budene blir ført inn i budjournalen. Selgere og kjøper får se budjournalen etter salget, andre interessenter kan be eiendomsmegleren om å få en kopi (som da er anonymisert). Mer omd et kan du lese her: Kan jeg få se hvilke andre budgivere som var med i budrunden?

Elektronisk budgivning som e-post og SMS er godkjent som skriftlig budgivning. Mange eiendomsmeglere bruker innloggingsportaler for avgivelse av bud for å sikre samtidig legitimasjon fra budgiverne.

Les også: Slik vinner du budrunden

Vær kjapp: Si fra til eiendomsmegleren hvis du har gjort feil!

Hvis du oppdager feilen med en eneste gang, har du en liten mulighet. For eiendomsmegleren sender budet videre til selger og andre interessenter. Og klarer du å stoppe budet før budet blir sendt videre, så har du en mulighet til å kalle det tilbake. Men da må du være rask. Fra budet kommer inn i eiendomsmeglerens system til det blir videresendt kan det ta så liten tid som et minutt.

Et tips er å sende inn et nytt bud umiddelbart og skrive at det var feil i det forrige budet og hva du egentlig mente å skrive.

Uansett bør du ta kontakt med eiendomsmegleren på telefon så raskt som mulig for å forklare situasjonen.

Les også: Når starter budrunden?

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik kan du spare penger som du trenger til oppussing

Forandring fryder, men i de fleste tilfeller koster det også penger. Ved å refinansiere dyre smålån og kreditter, kan du spare penger til oppussingen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.