Ny på boligmarkedet? Slik går du frem for å finne drømmeboligen!

Av: Linda Klokk  |  11. september 2018
Ny i boligmarkedet? Her er svarene!

7 steg for å finne frem i boligjungelen som førstegangskjøper!

Her guider vi deg gjennom boligkjøpet steg for steg. Klikk på undersakene for å vite med om de ulike punktene!

1. Gjør forberedelsene riktig!

Kjøp av din første bolig er en største investeringen du kommer til å gjøre til nå i livet ditt. Derfor er det viktig at du gjør forberedelsene riktig. Da kan du enklest mulig finne drømmeboligen.

Her er tre punkter i forberedelsesfasen

  • Husk finansiering! Snakk med banken med en gang. Få finansieringsbevis slik at du vet hvor langt du kan gå i en budrunde. Etter visning er det som oftest for sent. Se også: Hvor mye kan jeg låne? Dette betyr «5 ganger inntekten»
  • Finn riktig prisnivå og boligtypen som passer for deg: Hvilke behov har du, og hva kan du leve uten. Hvordan er familiesituasjonen din. Flytter du sammen med kjæresten og skal stifte familie? Da kan det være greit å se etter en litt større bolig for å ha et ekstra værelse på lur. Det kan bety at dere må se etter bolig et annet sted enn dere først tenkte.
  • Vær forberedt på å gå på mange visninger: Mange førstegangskjøpere synes det er slitsomt å gå på visninger. Men ta det som trening. Jo flere visninger du går på, jo mer informasjon har du om boliger og boligmarkedet. Og den som har mye informasjon er alltid godt forberedt i en boligjakt.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiver for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

2. Last ned prospektene – les på forhånd

Last alltid ned salgsoppgavene. Gjerne til flere boliger enn de du skal på visning på. Her gjelder det samme som over – dette er trening til å forstå mer av boligmarkedet.

Husk at det er de «kjedelige» sidene du skal bruke mest tid på – nemlig sidene uten bilder. Les særlig:

  • Eiendomsmeglers beskrivelse
  • Selgers egenerklæringsskjema
  • Tilstandsrapport fra takstmann

Ring eiendomsmegleren eller takstmannen hvis det er noe du lurer på eller ikke skjønner!

3. Ditt ansvar hvis du ikke leser!

Boliger selges i Norge «som den er». Du overtar den med de feil og mangler som finnes. Dette er grunnen til at du må lese nøye. Selgeren blir bare ansvarlig når hun eller han har

  • Gitt uriktige opplysninger
  • Gitt mangelfulle opplysninger
  • Det finnes vesentlige skjulte feil

Les også: Dette skal du se etter på visning

4. Ha en plan på visningen!

Det er alltid morsomt å drømme seg bort på visning og forestille seg fine fester eller koselige søndagsmorgener. Men når du er ferdig med det, må du sjekke viktige ting. Bruk gjerne en sjekkliste for å få gått over alle viktige punkter.

Bad og kjøkken er de viktigste rommene å sjekke i leiligheter: Sjekkliste for visning i leilighet

I hus og rekkehus må du også sjekke loftet og kjelleren nøye: Sjekkliste på visning

5. Hva følger med i boligen

En liten men viktig sak å følge med på er hva som står om løsøre i boligen – og hva som følger med. Er det bare integrerte hvitevarer på kjøkkenet som følger med, eller er det også det frittstående kjøleskapet? Les mer: Hva følger med boligen når du selger den?

Og hva med den stilige designlampene i stuetaket? Les mer: Følger lamper med boligen på overtakelsen?

6. Vær klar i budrunden – kjenn reglene!

Når alle spørsmål er besvart er det klart for budrunden. Her er det viktig at du kjenner reglene for hvordan budrunder foregår. Bud er bindene, og kan ikke trekkes tilbake. Budrunder er ikke vunnet før selgeren har akseptert et bud, så et bud kan gjerne gå ut på tid uten at man har «vunnet».

Ikke vent til siste liten før en frist går ut med å legge inn bud – da kan du risikere at noen andre allerede har fått tilslaget. Husk også at avtalen om boligsalg er inngått når budgiver har fått aksept på budet.

Les mer: 9 viktige ord å kunne i budrunden

7. Fått kjøpt bolig? Dette sjekker du på overtakelsen

Når du har kjøpt boligen, blir det overtakelse mellom selgeren og deg. Da skal dere fylle ut en overtakelsesprotokoll. Gå gjennom boligen og sjekk at vaskingen er gjort skikkelig. Se også at alle løsøregjensanstander som skal følge med boligen er med i boligen.

Du skal få de nøklene selgeren har til boligen, og så er boligen din! Gratulerer!

Forresten: Kjøper du bolig sammen med kjæresten er det viktig at dere sørger for å ha en samboeravtale! Les mer: Kjøpe bolig sammen? Husk samboerkontrakt!

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.