Råd til budgiver: Husk at fristen du setter i budet gjelder bare deg!

Av: Carsten Pihl (tidligere forbrukerrådgiver i NEF)  |  16. mars 2018
Akseptfrist i budet

Akseptfristen i budet er en frist som binder deg som budgiver. Andre budgivere kan komme med sine bud etter at fristen din går ut.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver i bolighandelen

Et stadig tilbakevendende spørsmål fra budgivere er omtrent som dette:

«Jeg hadde et bud som gikk ut klokken 14.20. Binder dette budet andre budgivere? Trenger deres bud å komme inn før min budfrist går ut, eller kan de komme med andre bud etter at fristen min går ut?»

Spørsmålsstilleren lurte videre på om man vinner budrunden når har høyeste bud og ens egen akseptfrist går ut.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

 

SVAR: Det korte svaret er at «Nei, en budgivers frist binder ikke de andre budgiverne.» Det kan godt komme bud etter at akseptfristen i et bud har gått ut.

Du vinner budrunden når budet aksepteres

For en budrunde er ikke vunnet før selger aksepterer budet til budgiveren. Det vil si at hvis man ikke har hørt noe – og akseptfristen man har satt i budet går ut – ja, da er man som budgiver ikke bundet av budet lenger.

Dette er standard avtalerett, faktisk med aner helt tilbake til romerretten!

Som budgiver er man altså bundet hvis man før fristen går ut får beskjed fra eiendomsmegleren om at selgeren aksepterer budet.

Slik sett kan man si at overskriften er litt unøyaktig: Akseptfristen du setter i budet binder deg som budgiver og selgeren. Men ikke de andre budgiverne.

Les også: Når starter budrunden?

Les også: 9 ord du må kunne for å vinne budrunden Les mer her!

Ikke alltid lurt å vente med å gi bud

Det er et spørsmål hvor lurt det er som budgiver å vente til en akseptfrist går ut med å legge inn bud. I de vanlige tilfellene er det ikke noe jeg vil anbefale. For man risikerer jo at selgeren ikke tør å vente lenger og aksepterer budet som ligger der før fristen går ut.

Men noen ganger er man kanskje nødt til å vente, for eksempel hvis man venter på avklaring fra banken om finansieringen, eller man ikke får tak i samboer eller ektefelle som man skal kjøpe sammen med.

I tilfeller der man ser at fristen kan gå ut før man får lagt inn bud, er det veldig lurt å være i tett kontakt med eiendomsmegleren på telefon så denne er orientert om at man er interessert i å legge inn bud.

Da vil for eksempel eiendomsmegleren kunne be den andre budgiveren om å forlenge fristen.

Les også: Bud er bindende, husk finansiering (eller forbehold)!

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Les mer her! 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, , ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Forbered deg på å renovere terrassen nå

Skal du bygge ny terrasse til våren? Da bør du begynne å forberede deg allerede nå. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Høstens interiørtrender

Denne høsten er både sterke farger og pastell innafor. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.