Renten økes – for første gang på 2689 dager

Av: Linda Klokk  |  20. september 2018

Norges Bank satte i dag opp styringsrenten for første gang siden 2011. 333.000 boligeiere får dermed oppleve sin første renteøkning. Spenningen er nå knyttet til hvilke banker som nå øker sin boligrente.

Sentralbanksjef Øystein Olsen fortalte torsdag formiddag at Norges Bank har satt opp styringsrenten fra 0,50 til 0,75 prosent. Dette er den første renteøkningen siden 12. mai 2011 – for 2689 dager siden.

Rentehevningen kommer ikke uventet, dette har vært signalisert i lengre tid.

-På kort sikt vil 0,25 prosent høyere styringsrente neppe få store konsekvenser, men etter hvert som det kommer flere rentehevinger kan vi forvente at det demper den usunne pris- og gjeldsutviklingen vi har sett i deler av landet gjennom årene med fallende renter, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Norges Bank har varslet at det vil komme flere små renteøkninger, og i sine prognoser sier de nå at neste renteøkning kan ventes i første kvartal neste år. Deretter heves styringsrenten gradvis til om lag 2 prosent ved utgangen av 2021. Boliglånsrenten kan man da forvente ligger 1,5 – 2 prosentpoeng over dette.

333.000 opplever sin første renteøkning

I denne perioden har det vært over 333.000 førstegangskjøpere, viser Førstegangskjøperundersøkelsen fra Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita. Det betyr altså at over 333.000 boligeiere nå opplever sin første renteøkning.

Les mer: Så mye betyr 1 prosentpoeng økning i boliglånsrenten

-Syv år etter forrige rentehopp vil dagens rentebeslutning markere en ny tid for de 333.000 boligeierne som aldri før har opplevd renteøkning. Den første renteøkningen vil bety lite for husholdningens økonomi, sier Carl O. Geving, men peker på at signalet er viktig å ta med seg:

Det er heller ikke gitt at dette slår ut i høyere boligrente for alle, men det store spørsmålet er hvordan sentralbankens rentesignal vil påvirke folks adferd, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

 

Overstimulert: -Boligmarkedet har i lang tid vært overstimulert av lave renter, derfor er tiden moden for en forsiktig normalisering av rentenivået nå som norsk økonomi er på vei opp, sier administrerende direktør Carl O. Geving i NEF. (Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

Hvilke banker øker renten?

Spenningen er nå knyttet til hvilke banker som følger etter Norges Banks renteøkning og øke renten på sine boliglån. De første meldingene vil antakelig komme de nærmeste dagene.

Bankene har en seks ukers varslingstid for renteendringer for eksisterende kunder. Det vil si at første mulige dato for renteøkning for disse er 1. november.

For nye kunder kan bankene endre renten umiddelbart. Om de velger å gjøre det – eller venter seks uker for alle – gjenstår å se.

Les også: Fortsatt 5 ganger inntekt som maks lånegrense – boliglånsforskriften videreføres ut 2019

Husk å prute på renten!

Renteoversikten under viser at du fort kan få opp mot et halvt prosentpoeng bedre rente i de aller beste bankene. Og det blir 600 kroner i måneden spart etter skatt! Derfor er det viktig nå at du følger med på hva banken din gjør og pruter på renten:

Ta kontakt med banken din: Sjekk dine nåværende rentevilkår, og se hvordan dine vilkår havner mot de beste på listen. Ta kontakt med banken for å få et nytt og bedre tilbud.

Bytt bank: Hvis banken ikke matcher de beste, kan det være aktuelt å bytte til en annen bank. Se listen over og søk lån hos de bankene som gir deg best tilbud. Du kan også bruke en tjeneste som Penger.no for å sende samme søknad til flere banker.

 

De beste rentene på boliglån rett før renteøkningen i september 2018

Her er en oversikt over de 10 beste boliglånene for september 2018 – før renteøkningene.
Lånesum på 2 millioner kroner, innenfor 75 % av boligens verdi. 25 års løpetid.

  Bank Landsdekkende/
regional
Nominell rente Effektiv rente
1 Landkreditt Bank Landsdekkende 2,10 % 2,12 %
2 BN Bank Landsdekkende 2,15 % 2,21 %
3 NORDirektebank Landsdekkende 2,20 % 2,26 %
4 Boligkreditt.no Landsdekkende 2,25 % 2,27 %
5 Sbanken Landsdekkende 2,28 % 2,30 %
6 Birkenes Sparebank Lokalt/regionalt 2,30 % 2,37 %
7 Flekkefjord Sparebank Lokalt/regional 2,35 % 2,38 %
8 Nordea (Premium) Landsdekkende 2,30 % 2,39 %
9 Lillesands sparebank Lokalt/regional 2,30 % 2,40 %
10 Søgne og Greipstad Sparebank Landsdekkende 2,35 % 2,45 %
Større landsdekkende og regionale banker
Sparebanken Sør Regional 2,35 % 2,46 %
Storebrand Bank Landsdekkende 2,45 % 2,48 %
DNB (Saga) Landsdekkende 2,40 % 2,49 %
Sparebank1 Østlandet Landsdekkende 2,45 % 2,54 %
Handelsbanken Landsdekkende 2,55 % 2,66 %
Danske Bank Landsdekkende 2,60 % 2,69 %
Sparebanken Vest Regional 2,65 % 2,75 %
SpareBank1 Nord-Norge Regional 2,65 % 2,77 %
Sparebank1 SR Landsdekkende 2,65 % 2,77 %
Sparebank1 SMN *

Kilde: Bolig360.no/Finansportalen – tallene er hentet fra Finansportalen 20. september 2018.
Om rentene: Noen av bankene krever at du har lønnskonto for å få vilkårene. Lån knyttet til medlemskapsvilkår er utelatt fra oversikten. 
*Sparebank1 SMN har ikke listepris på lån for denne lånetypen

Sjekk medlemskapet ditt – du kan få enda lavere renter!

En rekke arbeidorganisasjoner har fremforhandlet bedre lånevilkår for sine medlemmer. Her vil du kunne få bedre vilkår! Sjekk med organisasjonen og banken din!

Den beste rentene du får på medlemskapslån er nå på 2,06 % effektiv rente. Her er det altså en god del mer å spare enn på å velge bankene i listen over!

  • NITO, Tekna, YS (Gjensidige Bank)
  • Akademikerne (Danske Bank)
  • Sykepleierforbundet (DNB)
  • UNIO (Storebank Bank)

NB: Gjensidige Bank er nå i ferd med å kjøpes opp av Nordea. Hva som skjer med fordelsavtalene for NITO, Tekna og YS er usikkert i skrivende stund.

 

Hvor mye kan du låne?

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

 

Les også:

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund. Finn melgerne her!

 

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.