Så mye betyr 1 prosentpoeng økning i boliglånsrenten

Av: Carsten Pihl  |  18. desember 2017

Du får 1925 kroner mer i låneutgifter månedlig hvis renten på boliglånet stiger med 1 prosentpoeng. Se hvordan det vil slå ut for ditt lån her!

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Norges Bank varslet midt i desember at rentenivået pr i dag ligger fast, men at det kanskje blir oppgang fra høsten 2018. Det vil i sin tur betyr at boliglånene til norske husholdninger vil bli dyrere å betjene.

Så mye dyrere blir lånet

I tabellen under ser du hvor mye dyrere boliglånet vil bli ved en renteoppgang på et prosentpoeng. Det vil si at rentene på boliglånene stiger fra dagens nivå på rundt 2 prosent til et nivå rundt 3 prosent.

Nå er det ytterst sjelden at lånerentene stiger med et helt prosentpoeng av gangen. Vanligvis tas det små skritt på et kvart prosentpoeng av gangen. Da er det bare å dele månedsbeløpet i tabellen på fire. En økning på 0,25 prosentpoeng vil altså gjøre lånet på 3 millioner kroner 481 kroner dyrere i måneden. (1925 kr/4). 

Les også: Hvor mye kan jeg låne? Dette betyr «5 ganger inntekten»

Økning etter skatt

Tabellen under er satt opp med årlig endring, endring før skatt og endring etter skatt.

For familieøkonomien er det viktigst å regne med endringen etter skatt – altså etter at rentefradraget er trukket fra. Tabellen under er satt opp for satsene i 2018, der rentefradraget er på 23 prosent.

Se ogsåSkatt på bolig i 2018 – slik er satsene

 

Se tabellen: så mye mer må du ut med i måneden hvis lånerenten stiger med 1 prosentpoeng!

Tabellen viser hvor stort gjenstående lånebeløp du har, og hva det betyr i økt renter i måneden. Husk at etterhvert som du betaler avdrag vil lånesummen gå ned. Dermed blir ekstrakostnaden pr måned gradvis mindre.

Dette må du gjøre:

For mange kan en slik renteøkning kanskje virke brutal, fordi vi har vent oss til lave renter. Men de fleste vil nok klare en slik renteoppgang, selv om vi kanskje ikke tenker at vi klarer det akkurat nå.

Her er noen tips til hvordan du kan forberede deg:

  • Prut på renten! Sørg alltid for å ha lavest mulig utgangspunkt når renten eventuelt settes opp. Prut på renten hos banken din, eller bytt bank! Se rentenivåer på for eksempel Finansportalen
  • Dropp avdragsfrihet: Hvis du (mot formodning) har avdragsfrihet nå, så dropp det! Sørg for at du betaler ned på lånet slik at det blir mindre å betale renter av. Avdragsfrihet på så lave rentenivåer som nå er et faresignal for privatøkonomien!
  • Spar opp buffer: Det er alltid lurt å ha en buffer, og det er lurt å spare opp en til trangere tider. Det betyr at du må knipe litt på vanlig forbruk i det daglige.

 

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

 

Les også:

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik kan du spare penger som du trenger til oppussing

Forandring fryder, men i de fleste tilfeller koster det også penger. Ved å refinansiere dyre smålån og kreditter, kan du spare penger til oppussingen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.