Skatt på leie, løsøre, skatt – Forbrukerrådgiveren svarer

Av: Svein Strømnes  |  28. januar 2019

Vi får mange henvendelser fra forbrukere med svært forskjellige problemstillinger. Se gjerne Bolig360 for informasjon om for eksempel areal, løsøre og tilbehør, skatt mm. Her er noen av de siste spørsmålene vi har fått.

Skatt av leieinntekter

Spørsmål:

Hei, jeg kjøpte for 2 år siden en leilighet på 67m2 relativt sentralt i en småby, og vurderer nå å leie ut denne for å leie leilighet sammen med kjæresten i Oslo. Jeg har lest litt på nettsiden deres, men jeg ønsker gjerne noen tips på hvordan jeg bør gå frem her, særlig i forhold til skatt av leieinntekter. I leiligheten har jeg lave felleskostnader, så kommunale avgifter, strøm, TV og Internett betaler jeg privat. Hva lønner deg seg å inkludere i leien og ikke?

Svar:

Her vil du måtte skatte av faktiske leieinntekter med fradrag for kostnader med hjemmel i SKTL kapittel 6. Til fradrag i inntekten kommer de kostnader som er «pådratt for å erverve, vedlikeholde eller sikre» leieinntekten (SKTL § 6-1 (1)) første setning. Formuleringen innebærer at de kostnadene som er pådratt må være anvendt til de formål som nevnt og at det er årsakssammenheng mellom inntekten og kostnadene.

Når det gjelder kommunale avgifter, vil jeg anbefale at du selv betaler disse, slik at du har kontroll over betalingen. Strømabonnement tegnes gjerne av leietaker, slik at han selv er ansvarlig for (og bevisst på) forbruket. Dersom leietakeren ønsker annet abonnement på TV og internett enn det du som utleier betaler for, kan han ordne det selv.

Løsøre

Spørsmål:

Jeg har et spørsmål vedrørende overtakelse av en leilighet. Det sto i salgsoppgaven at hvitevarer og vaskemaskin fulgte med leiligheten. Leiligheten hadde stått ubebodd i flere måneder og kjøleskap, oppvaskmaskin, komfyr og vaskemaskin var koblet fra. Kan jeg da nekte å ta over leiligheten. Eventuelt – kan jeg klage i ettertid dersom disse hvitevarene ikke virker?

Svar:

Du kan ikke nekte å overta leilighet på grunn av at hvitevarene var koblet fra, heller ikke dersom det skulle vise seg at de er defekt. Dersom det er opplyst i salgsoppgaven at hvitevarene er koblet fra, må du overta dem på denne måten. Stod det ikke noe om dette kan du be selger koble dem på, også for å sjekke at de virker. Dersom de ved påkobling skulle vise seg å ikke virke vil du kunne klage dersom forholdet utgjør en mangel.

Bud

Spørsmål:

Hun har gitt bud på en leilighet. Megleren informerte om at selgerne ikke ville vurdere bud under prisantydning, og hun ga derfor bud på prisantydning og håpet å få leiligheten. Da trakk selgerne eiendommen fra markedet på grunn av personlige forhold. Budgiveren ville gjerne ha denne leiligheten og spør om ikke hun har noen rettigheter her.

Svar:

Selgeren er i sin fulle rett til å avvise bud også på utropspris. Kun der hvor det er gitt aksept til en budgiver er begge parter bundet av det. Budgiveren har dessverre ikke krav på å få kjøpe leiligheten, men kan det dokumenteres at eiendommen er lagt ut til lokkepris, kan man eventuelt klage på eiendomsmegleren. Dette var etter faktum å dømme ikke tilfelle i denne saken.

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.