Slik kan samboere fordele boligutgiftene – ikke gå i «Remafellen»

Av: Carsten Pihl  |  8. mars 2018
samboere

Slik kan samboere fordele utgifter og inntekter til boligen. Basis er: Ikke betal på lånet uten at du også har eierbrøk!

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Når kjærester flytter sammen første gangen, er det ofte i boligen til den ene. Og da melder spørsmålet seg: hvordan skal man foredele utgifter og inntekter.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Utfordringen for mange samboere er at man flytter sammen for å prøve, uten store tanker på økonomien. Og så blir man bare boende sammen uten at man finner ut av økonomien. Og det er dumt.

Ikke gå i Remafellen

En vanlig feil man da gjør, er at den ene dekker alle utgiftene til boligen som lån, avdrag, vedlikehold og påkostning. Den andre dekker de løpende utgiftene til mat og annet forbruk. Da er det i praksis slik at den ene øker sin boligverdi – altså sparer. Mens den andre bare bruker penger på forbruk.

Hvis forholdet nå ryker, vil den som bruker penger på bolig stå igjen med oppsparte midler fra samboertiden, mens den andre har brukt pengene på mat. Dette kaller vi ofte for «Rema-fellen», og det er felle du ikke bør gå i!

Les også: Slik kjøper du din første bolig – Råd til førstegangskjøpere på boligjakt

 Del alle utgifter – bolig og forbruk

Bedre er det at man deler på alle utgifter – både til bolig og forbruk. Aller best er at at samboere blir felles eiere av felles bolig.

Det vil si at den ene kjøper seg inn i boligen. Da kan man også betale på avdrag på lån – og dermed sparer man i praksis penger. Økt boligverdi vil da gi økt sparegris når man selger boligen i neste runde.

Ikke betal avdrag uten eierdel

Et annet viktig poeng er at man ikke må betale avdrag på lån uten å ha eierandel i boligen. For da bidrar man til sparing for den andre.

Renter kan man i noen tilfeller måtte være med å betale, for det er som husleie å regne. Se tabellen under.

Samtidig er det lurt at den som ikke eier bolig samtidig sparer penger til senere egenkapital. BSU vil være et godt alternativ der, hvis man har mulighet.

Les også: BSU – smart sparing til bolig for unge

Skriv samboerkontrakt!

Det lureste man gjør som samboer er å sette seg ned for å se på økonomien. Fyll ut en samboeravtale for å få satt det økonomiske samlivet i ordnede former.

Det er ikke særlig romantisk, men veldig lurt! Dette er brannforsikringen for forholdet deres.

Les mer om samboeravtale her: Kjøpe bolig sammen? Husk samboerkontrakt!

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

Slik kan samboere fordele boligutgiftene

Her er en skjematisk oversikt over hvordan dere kan tenke når dere skal fordele boutgiftene. Tabellen følger prinsippene som er slått fast over.

 

Utgifter: En eier 100 %  Begge eier med like eierbrøk Begge eier med ulik eierbrøk
Renter på lån Betales av eier/begge* I forhold til inntekt I forhold til eierbrøk/inntekt
Avdrag på lån  Betales av eier I forhold til inntekt I forhold til eierbrøk
Vedlikeholdsutgifter Betales av eier/begge I forhold til inntekt I forhold til inntekt
Påkostninger som øker verdien av boligen Betales av eier I forhold til inntekt I forhold til eierbrøk
Husleie, kommunale utgifter, fellesutgifter i borettslag/sameie Betales av eier/begge I forhold til inntekt I forhold til inntekt

*Hvis bare den ene eier boligen, er det naturlig at den som ikke har eier andel betaler en husleie for å bo. Denne «husleien» bør dekke omtrent halvparten av vanlig leie for samme typer bolig. Eventuelt kan man betale halvparten av boutgifter som renter, husleie og fellesutgifter.

 

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.