Slik vil regjeringen trygge bolighandelen

Av: Linda Klokk  |  24. august 2018

Regjeringen la i sommer frem sin boligstrategi. Der forteller de hvordan de ønsker å trygge bolighandelen, slik at det blir færre konflikter mellom selger og kjøper.

Justisminister Tor Mikkel Wara (bildet) peker i strategien som ble lagt frem på tre hovedpunkter som skal bidra til en tryggere bolighandel:

  • Muligheten til å selge boliger «som den er» («as is») fjernes. Det betyr at alle som skal selge boliger må beskrive boligen og dens tilstand. Det igjen vil fremme bruk av gode tilstandsrapporter.
  • Det lages egne regler om tilstandsrapporter og krav til bygningssakkyndige (takstmenn)
  • Det stilles strengere krav til kjøperne av boliger. Når det foreligger tilstandsrapport som er skrevet etter forskriftene, vil en kjøper regnes for å ha lest denne rapporten. Det vil medføre at flere kjøpere leser alle relevante papirer i bolighandelen.

Mer om ansvaret en boligselger har i dag kan du lese her

Mer om ansvaret boligkjøpere har i dag kan du lese her

Høringsmøte om de nye reglene

Foreløpig har regjeringen bare lagt frem et forslag til hvilken retning man vil ha reglene. I tillegg til at det i fjor høst var en høring knyttet til tidligere lovforslag om takstmenn. Torsdag denne uken var det høringsmøte, der en rekke organisasjoner la frem sitt syn på forslagene fra regjeringen.

Forslagene fikk i stor grad medhold fra høringspartene. Blant de som støttet regjeringens forslag var Norges Eiendomsmeglerforbund, Huseiernes Landsforbund, Forbrukerrådet og Norsk takst som la frem et felles høringssvar. Disse fire organisasjonene var også sammen om å legge frem felles høringssvar til takstlovutvalget i fjor.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund presenterte deler av høringsvaret fra de fire organisasjonene. Han fortalte at de fire organisasjonene mener at de dokumentene som bør omfattes av kjøpers opplysningsplikt er tilstandsrapport fra takstmann, selgeres egenerklæring og eiendomsmeglers salgsoppgave.

NEFs Carl O. Geving på høringsmøte om nye boligregler, der han var med å presentere høringsforslaget på vegne av NEF, Huseierne, Forbrukerrådet og Norsk takst.

-Vi minner om forutsetningen om at det må foreligge en tilstandsrapport som tilfredsstiller høye kvalitetskrav og er utarbeidet av en autorisert takstmann, pekte han på. 

Samtidig pekte Carl O. Geving i sin del av høringspresentasjonen at NEF, Huseierne, Forbrukerrådet og Norsk takst støtter at man i nye regler ønsker økt ansvar for de profesjonelle partene – takstmannen og eiendomsmegleren.

Lovforslag før jul?

Statssekretær Sveinung Rotevatn i Justisdepartementet var med på høringsmøtet, og kommenterte at man ser for seg et forholdsvis raskt arbeid med de nye reglene. Han antydet at selve lovforslaget vil kunne legges frem før jul. Det vil si at nye regler kan bli vedtatt i løpet av 2019, og kanskje tre i kraft fra 1. januar 2020.

Les også kommentaren: Dokumentasjon – ikke forsikring – Slik kan det bli færre krangler i boligkjøpet

Se vår store oversikt over eiendomsmeglere nær der du bor. Alle eiendomsmeglerne i oversikten er medlemmer av Norges Eiendomsmeglerforbund.

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.