Spørsmål og svar: Forsinkelsesrenter og areal

Av: Svein Strømnes  |  28. november 2018

NEFs forbrukerrådgiver i bolighandelen har i det siste fått en del spørsmål både om forsinkelsesrenter og angående areal.

Forsinkelsesrenter

Spørsmål:

Eiendomsmegleren hadde forsinket et oppgjør med 29 dager. Selgeren mener at megleren må betale forsinkelsesrenter av beløpet frem til oppgjør ble foretatt.

Svar:

Når det gjelder forsinkelsesrenter, er dette renter som benyttes i gjeldsforhold som blir misligholdt. Megleren har ikke noe gjeldsforhold til selgeren, det er ikke meglerens gjeld. Kjøperen hadde betalt i tide. Det det her dreier seg om er et erstatningskrav. Megleren må erstatte det dokumenterte kravet selgeren har lidt ved forsinkelsen.

Se gjerne klager (2015096 og 2015043) behandlet av Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester  her.

Areal

Spørsmål:

En kjøper stusset over at det var oppgitt at boligens P-ROM var 88 m2, mens han fikk det til å bli bare 84. Megleren hadde uttalt at i dette arealet var innvendige vegger med. Er dette korrekt?

Svar:

Dette er korrekt. Det følger av veilederen til NS3940 at «Arealet av primære rom [P-ROM] er primærrommenes nettoareal [NTA] og arealet av innvendige vegger mellom disse.»

Her kan du se mer om de forskjellige begrepene om areal.

Har du spørsmål til Forbrukerrådgiveren se her.

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.