Like vanskelig å få boliglån etter juli – hvis Finanstilsynet får det som de vil

Av: Carsten Pihl  |  28. februar 2018

Finanstilsynet vil ikke oppheve 5 ganger inntekten-regelen i boliglånsforskriften. Dette skriver de i sin anbefaling til Finansdepartementet. Dermed kan det være like vanskelig å få lån når forskriften revideres i juli.

Av: Carsten Henrik Pihl, forbrukerrådgiver for bolighandelen

Boliglånsforskriften regulerer hvor mye hver enkelt nordmann får lov til å låne. Det er Finansdepartementet som lager reglene, etter råd fra blant annet Finanstilsynet. Forskriften skal revideres i juli, og i sitt forslag til nye regler har direktør Morten Baltzersen (bildet) og Finanstilsynet kommet med noen små forslag til endringer.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Forbrukerrådgiveren for bolighandelen gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

Beholder de viktigste reglene

Men: De viktigste reglene for de fleste skal bestå, mener Finanstilsynet:

  • Du skal fortsatt ikke kunne låne mer enn 5 ganger inntekten
  • Du skal fortsatt måtte ha 15 prosent egenkapital når du skal kjøpe bolig

Disse reglene gjør det blant annet meget vanskelig å kjøpe en bolig i Oslo for en med kun én inntekt.

Hva betyr reglene i praksis? Se vår store oversikt: Hvor mye kan jeg låne? Dette betyr «5 ganger inntekten»

Stramt for førstegangskjøpere

Reglene gjør det også vanskelig for førstegangskjøpere å få kjøpt en bolig. For de må ha 15 prosent egenkapital med disse forskriftene. Det betyr at hvis du skal kjøpe en bolig til to millioner kroner, må du ha 300.000 kroner i egenkapital.

Finn dine tall: Se hvor mye du kan låne og hvor mye du må ha i egenkapital! Les mer her!

Finanstilsynet vil minske bankenes fleksibilitet

Finanstilsynet foreslår faktisk en innstramming i boliglånsforskriften. Det er at bankenes fleksible kvote skal senkes fra 10 prosent ned til 8 prosent i hele landet. Oslo har de siste årene hatt 8 prosent som regel.

Den «fleksible kvoten» er hvor stor del av utlånene bankene kan fravike de strenge reglene på.

Finanstilsynet foreslår også å fjerne en særregel om at man må ha 40 prosent egenkapital for å låne til sekundærbolig i Oslo.

Ønsker fortsatt stram praksis

Finanstilsynet er ganske klare på at de ikke ønsker å gjøre store endringer i boliglånsforskriften, selv om boligprisveksten har gått ned det siste året. Tilsynet er mer opptatt av den økte gjelden i befolkningen. Det skriver de også i sitt brev til Finansdepartementet:

«Finansdepartementets boliglånsforskrift ble strammet inn fra 1. januar 2017. Dette har bidratt til strammere utlånspraksis.»

Finanstilsynet er klar over at det er kravet om maks lån på fem ganger bruttoinntekt som har rammet hardest:

«Det er først og fremst innføringen av krav om maksimal gjeldsbelastning på fem ganger bruttoinntekten som har bidratt til dette.»

«Mer nærliggende med mer fleksibilitet»

Carl O. Geving, administerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund mener at det kanskje hadde vært på tide at Boliglånsforskriften fikk noe mer fleksibilitet enn i dag. Det var nødvendig å stramme til i 2017 for å dempe veksten i boligpriser og gjeld i befolkningen. Særlig prisveksten i presseområdene.

Men nå er mer nærliggende å vurdere noe større fleksibilitet for bankene – ikke mindre – mener han:

-Boliglånsforskriften har virket etter hensikten og har utløst en priskorreksjon som gjør at vi har nå en kontrollert prisutvikling i Oslo-regionen og andre pressområder. Selv om gjeldsveksten fortsatt er bekymringsfull, er det naturlig å vurdere en noe større fleksibilitet i bankenes utlånspraksis når boliglånsforskriften skal revideres, sier Geving.

 

Hva var boligprisene.

Hva var prisen på boligene? Se vår oversikt på Bolig360.no.

Senk lånerenten i dag!

I mellomtiden kan du som allerede har boliglån sjekke at du har gode nok vilkår på lånet ditt!

Bruk vår store oversikt her: De beste lånerentene i februar

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

 

, , ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.