Gjenboer

Av: Redaksjonen  |  14. april 2018
Ingen gjenboere

Gjenboer er et begrep som ofte brukes i salgsannonser og salgsoppgaver. Da ofte som «ingen gjenboere». Det betyr som oftest at det ikke er noen som har innsyn inn i boligen. Men begrepet gjenboer har flere betydninger.

Gjenboer betyr egentlig de som bor på andre siden av en vei, sti eller lignende, og som ikke har felles grense med tomten til den boligen man omtaler.

SPØRSMÅL? Har du spørsmål til boligkjøp, boligsalg eller eiendomsmegling? Carsten Pihl er forbrukerrådgiver for bolighandelen og redaktør for NEFs forbrukernettsted Bolig360 og gir forbrukere gratis rådgivning. Ring på telefon 4000 01 02 eller send et spørsmål her!

«Ingen gjenboere» brukt i salgsoppgaver

Den mest brukte betydningen er den man finner i salgsoppgaver og boligannonser (slik som i bildet øverst på siden). I boligannonser ser man ofte begrepet «ingen gjenboere» brukt. Med dette menes at det ikke er noen som har innsyn inn i boligen.

I disse tilfellene er «gjenboere» stort sett brukt om innsyn. Det betyr at det kan være bygninger på andre siden av gaten, men at de som bor der ikke har innsyn til den boligen som selges. For eksempel fordi leiligheten som omtales ligger vesentlig høyere enn leilighetene i blokken på andre siden av gaten.

Les også: Papirene du må bruke mest tid på når du skal kjøpe bolig!

(Og når «ingen gjenboere» brukes i salgsoppgaven, brukes begrepet uavhengig av om det er grenser mellom den boligen som selges, og de andre boligene som ikke har innsyn. Det kan for eksempel være felles grense, eller man omtaler forholdet til andre blokker i samme borettslag eller sameie.)

Har du spørsmål om innsyn eller boligen forøvrig når du er på visning – snakk med eiendomsmegleren!

Les også: Sjekkliste for visning i leilighet

Ingen gjenboere: Begrepet «ingen gjenboere» brukes i salgsoppgaver når ingen har innsyn inn i leiligheten eller huset fra boligene rundt.

Gjenboere skal ha nabovarsel ved byggesaker

Gjenboere er faktisk nevnt i lovverket. Det er i reglene om nabovarsel knyttet til plan og bygningsloven. Her er reglene slik at både naboer (altså de med felles grense) og de som er gjenboere (med andre ord de som bor på andre siden av veien) skal varsles.

Reglene står i plan- og bygningslovens paragraf 21-3, og er nærmere forklart i sakbehandlingsforskriften (SAK 10) § 5-2.

Les også: 7 ting du kan bygge uten søknad

Gjenboere

Gjenboere: Skal man bygge, skal det gis nabovarsel til de som bor på andre siden av gaten, selv om disse ikke er naboer med felles grense. Det er fordi plan- og bygningsloven sier at også gjenboere skal varsles.

Les også:

 

 

Hold deg oppdatert på bolignytt! - Få tilsendt nyhetsbrev fra Bolig360!

Vi sender nyhetsbrev en gang i uken. Adressene brukes bare av Bolig360 til distribusjon av nyhetsbrevet. Det vil forekomme reklame i nyhetsbrevet, men det er ingen deling av personlig informasjon med annonsørene.

, ,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Derfor bør du bygge overbygget terrasse

I det norske klimaet kan det være lurt å bygge en overbygget terrasse. Et takoverbygg gir beskyttelse mot været, gjør det lettere å kontrollere temperaturen og kan forlenge terrassesesongen for deg og familien. I tillegg vil terrassebordene og utemøblene holde…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik får du tillatelse til å bygge brygge

Du hører bølgeskvulp fra båten som er fortøyd til bryggen. Du lytter til måkeskrikene der du sitter i en altfor stor (eller for liten) redningsvest. Du kjenner lukten av solkrem, og du har plassert solstolen midt i solsteiken på bryggen…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Slik kan du spare penger som du trenger til oppussing

Forandring fryder, men i de fleste tilfeller koster det også penger. Ved å refinansiere dyre smålån og kreditter, kan du spare penger til oppussingen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør Carsten Pihl, jurist og forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund.