Annonsørinnhold

Hva er dette?

Den store dagen – overtakelsen!

Av: Annonsør Innhold  |  9. mai 2019

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen.

Av: HELP Forsikring

Det som skal skje på overtakelsen, er at du skal sjekke om eiendommen er i samsvar med kjøpsavtalen. Husk at overtakelsen som regel er første gang du ser boligen uten møbler, og det er nå du har sjansen til å undersøke skikkelig.

Hør HELP-podkasten om overtakelsen «her.»

Overtakelsesprotokollen

På overtakelsen skal du fylle ut overtakelsesprotokollen. Dette er mye mer enn et skjema for utfylling av strøm- og vannmåler. Hvis eiendommen ikke er i tråd med hva dere har avtalt slik du forstår det, må du anmerke dette i overtakelsesprotokollen. På den måten dokumenterer du at du ikke automatisk aksepterer boligens tilstand.

Eksempel på anmerkning i protokollen

La oss si at du oppdager fuktskjolder på en vegg i rommet ved siden av badet. Det passer sjelden å gå løs på veggen med en gang, men du kan isteden gjøre en anmerkning i protokollen, for eksempel slik:

«Det er fuktskjolder på soveromsveggen bak badet. Dette vil bli undersøkt nærmere, og det tas forbehold om å reklamere på dette når nærmere undersøkelser av skadenes årsak og omfang er klarlagt.»

Tilbakehold er mulig

Det er også i overtakelsesprotokollen at du eventuelt instruerer megler om å holde tilbake et beløp. Beløpet må stå i forhold til hva du tror det vil koste å utbedre avviket fra avtalen. Du får ingen større rett om du holder tilbake penger, enn om du ikke gjør det. Dette er kun en økonomisk sikkerhet for kjøper hvis kjøper har mistanke om at selger ikke vil være i stand til å dekke et mulig krav.

Selger kan være uenig

Kjøper har rett til å ta hvilke forbehold han ønsker i overtakelsesprotokollen. Selger kan ikke hindre dette, men selger kan godt være uenig i at kjøpers anmerkning er noe å bry seg om. Da kan hun eller han gjerne skrive i protokollen at «selger en uenig i at fuktmerkene er et avvik fra kontrakten».

Til slutt legger vi til at i de fleste tilfeller gjennomføres overtakelsen helt uten overraskelser.

Lykke til med overtakelsen!

Les også: For nybegynnere på boligmarkedet

HELP Boligkjøperforsikring PLUSS

 

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.