Annonsørinnhold

Hva er dette?

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Av: Linda Klokk  |  19. september 2019

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen

16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet vil vippe fra kjøper til selger, og det vil bli økte krav til at selger kan dokumentere boligens tekniske tilstand. Har man ikke papirene i orden kan man trolig vente seg en lavere pris.

Boligmappa er boligens servicehefte. Tjenesten er gratis, og alle som eier egen bolig har allerede en boligmappe tilgjengelig. Over 3850 håndverksbedrifter dokumenterer arbeidet sitt gjennom Boligmappa, og 1,2 millioner boligeiere har dokumentasjon i sin mappe.

– Boligselgere kan allerede i dag bruke Boligmappa når de skal selge. Den ene måten er å tilgjengeliggjøre innholdet i boligmappa si ved å dele den offentlig. Da kan interessenter logge seg inn og studere dokumentasjonen. I tillegg kan man dele tilgangen med megleren sin, slik at dokumentasjonen kan synliggjøres i prospektet, sier Eirik Vigeland, markeds- og kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Meglerhuset Nylander er godt i gang

Det nye i år er at eiendomsmeglere begynner å bruke Boligmappa mer aktivt. I tillegg til å hente ut dokumentasjon for å skape økt transparens og bidra til å trygge eventuelle budgivere, kan de legge igjen fotavtrykket når boligen er solgt og overlevert. Megleren sender inn prospekt og annen nyttig informasjon, slik at det er tilgjengelig for fremtidige eiere.

Boligmappa følger eiendommen ved et salg, så alle dokumenter blir automatisk overført til ny eier. Men det er også et personlig område i Boligmappa, som følger personen. Hit kan megleren sende dokumenter som enten er personlige eller som av andre grunner ikke bør følge eiendommen. Meglerhuset Nylander var først ute med å ta i bruk Boligmappa på denne måten:

– Vi gjør det vi kan for å sikre at kjøpere skal være trygge på at boligen de kjøper ikke byr på negative overraskelser, sier Erlenn Stavnås Ingebrigtsen, markedssjef i Meglerhuset Nylander. – Mer teknisk dokumentasjon på boliger er derfor godt nytt. Den nye avhendingsloven tvinger fram økt fokus på dette, og Boligmappa legger til rette så det blir enkelt både for selger og kjøper.

Boligkjøp blir mer som bilkjøp

Til sammen eksisterer det enorme mengder teknisk dokumentasjon lagret i Boligmappa, som i liten grad har blitt brukt i forbindelse med kjøp og salg. Det blir det nå en endring på. – Slik har det vært lenge i markedet for brukte biler, sier Vigeland. – Har du et godt utfylt servicehefte på bilen din får du mer for den om du ikke har det. Teknisk tilstand på brukte boliger har derimot i mindre grad vært avgjørende for prisen. Den nye avhendingsloven vil endre på dette. Nå vil det lønne seg å ha papirene i orden.

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.