Annonsørinnhold

Hva er dette?

Bruk komfyrvakt – og sjekk om den er der på visning!

Av: Annonsør Innhold  |  18. september 2018
Komfyrvakt

Komfyren er årsak til over halvparten av norske boligbranner. En enkel komfyrvakt er et godt sikkerhetstiltak som forhindrer brann.

Annonsørinnhold fra If

2017 startet hele 58 prosent av alle boligbranner på kjøkkenet, og ofte ved komfyren. Noen glemmer at kokeplata står på – eller så ringer telefonen, og du blir distrahert noen minutter. En annen svært vanlig årsak er å sovne fra matlagingen. En velfortjent dupp på sofaen kan dessverre få fatale følger.

Komfyren største brannårsak i 2017

Hele 47 prosent av brannvesenets uttrykninger i 2017 skyldtes komfyrbranner hjemme hos folk, viser statistikk fra DSB, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. Dette gjør komfyren til hjemmets brannversting. Med komfyrvakt kunne mange av disse brannene vært unngått.

Krav om komfyrvakt

En komfyrvakt består av to deler; en del som kutter strømmen til komfyren og en sensor som overvåker temperaturen på platene. Sensoren gir et varsku hvis temperaturen over platene blir for høy og sender et signal om å kutte strømmen. Noen typer komfyrvakter kan du montere selv, mens andre må du få en godkjent installatør til å få på plass.

I 2010 innførte myndighetene krav om fastmontert komfyrvakt i alle nye elektriske anlegg. If oppfordrer alle til å ettermontere en FG-godkjent komfyrvakt over eksisterende komfyrer og koketopper, det er et godt sikkerhetstiltak. Hvem har ikke opplevd at maten har blitt svidd?

Bestill i dag: Kjøp komfyrvakt i If Sikkerhetsbutikk​

Komfyrvakt

Monter selv! En komfyrvakt består av to deler; en del som kutter strømmen til komfyren – den hvite på bildet – og en sensor som overvåker temperaturen på platene – den grå på bildet. Sensoren gir et varsku hvis temperaturen over platene blir for høy og sender et signal om å kutte strømmen. Denne komfyrvakten selges i If sikkerhetsbutikk, og du kan montere den selv.

Giftige gasser i røyken

Ved tørrkoking kan det utvikles røykgasser som blant annet inneholder giftig karbonmonoksid. I store nok konsentrasjoner kan gassen føre til kullosforgiftning og død. Hvis ikke maten fjernes fra komfyren, kan det dessuten oppstå selvantenning som kan føre til brann. Brannen kan spre seg raskt til fettet som er i kjøkkeviftefilteret. Går dessuten vifta, vil den gi næring til brannen, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter i Hobøl.

– De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men flest omkommer i branner om natten. Da er det ofte unge mennesker i alkoholpåvirket tilstand som rammes. Berusede personer har svekket dømmekraft og oppmerksomhet, og kan fort sovne fra komfyren, sier direktør i DSB, Cecilie Daae.

Les mer: Se mer hos If

 

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.