Annonsørinnhold

Hva er dette?

Dette bør du tenke på når du skal bygge hus

Av: Annonsør Innhold  |  9. mai 2018
Bygge bolig

Planlegger du å bygge nytt hus? Enten om du bygger helt nytt eller pusser opp, eller legger til et gammelt objekt, er det mye som skal med i skissene. I denne artikkelen skal vi ta en liten kikk på deler av byggeprosessen og gi deg litt byggeinspirasjon.

Innholdet er produsert av Kebony

Når du skal kjøpe tomt

Du bør sjekke ut om reguleringsbestemmelser og grunnforhold kan være begrensende for hvordan tomten kan utnyttes. I tillegg kan både kommune og naboer ha makt til å stoppe byggeplanene dine dersom byggeplanen strider i mot disse reguleringsbestemmelsene, eller om boligen kan være sjenerende eller være til en ulempe for naboene.

Terrasse

Hva koster det å bygge? Selv om du har funnet drømmetomta bør du sjekke pris og vurdere budsjettet ditt før du hiver deg på en budrunde.

Sjekk pris og vurder budsjett. Noen tomter selges til fast pris mens andre er det budrunder på, og spesielt de stedene hvor interessen er høyest. Er du uenig i den foreslåtte prisen på tomta, er det også lov til å legge inn et bud på den summen du mener er riktig. Ikke vær redd for å prøve.

Husk på alle ekstrakostnader når du har kjøpt tomta, som for eksempel vann- og avløpsnett, vei- og strømnett, i tillegg til fagfolk du eventuelt må hente inn for å få ordnet dette.

Andre områder du bør ta med i vurderingen før du kjøper, er plassbehov, klima, byggklausul, støy, reguleringsplan og tinglysing. Dette og en del andre punkter er noe du må ta hensyn til, og er du usikker bør du alltid rådføre deg med fagfolk og eventuelt eiendomsmegler.

Skriv kontrakter

Begynn med en kontrakt før du setter i gang et samarbeid med en entreprenør og andre fagfolk. Hvilken kontrakt du bør bruke avhenger av ulike punkter, og du kan laste ned gratis kontrakter hos Standard Norge. De er utarbeidet av byggebransjen og forbrukermyndighetene, og ifølge Forbrukerrådet sikrer de at vilkårene er minst like gunstige som bustadsoppføringslova krever.

De viktigste punktene du bør få med det i kontrakten kan være:

  • Totalpris og oppgjør: Få med deg totalprisen og hvordan oppgjøret skal foregå i kontrakten. Alt utover dette må være avtalt og godkjent av deg.
  • Beskrivelse av prosjektet: Det er viktig at det står en detaljert beskrivelse slik at du har noe skriftlig å vise til dersom entreprenøren har unnlatt noe under selve byggeprosessen.
  • Datoen prosjektet skal stå ferdig: Dette punktet er avgjørende for at du skal kunne ha mulighet for å stille krav om det skulle bli forsinket.
  • Avtal dagmulkt i tilfelle det forekommer forsinkelser: Dette vil si en slags bøter som du har krav på hver dag frem til du overtar.
  • Sikkerhet: Entreprenøren må stille med sikkerhet, og dette er særlig viktig i tilfelle entreprenøren skulle gå konkurs. Den skal dekke minst 10% av det du har betalt for før overtakelse, men utover dette behøver ikke summen være høyere enn 5%.
  • Forsikring: Det kan være viktig å vite at i mange tilfeller har entreprenøren plikt til å tegne forsikring for bygget og materialer.

Har du eventuelt tilleggsarbeid du ønsker å pålegge entreprenøren bør dere også avtale dette skriftlig.

Planløsninger

Tenk nøye over hvordan du lever hverdagen din nå og hvordan du ser for deg hverdagen om 10 år til. Hvor lenge har dere tenkt til å bo i huset? Er det bare noen år eller er det til dere blir gamle? Da kan det være lurt å bygge et hus som kan være enkelt å tilpasse til pensjonisttilværelsen.

Eller planlegger dere et familiemedlem til? Er soverommene store nok? Hvor mye privatliv skal hver enkelt i huset ha? Ønsker dere et sted for de voksne og et sted for de yngste? Tenk alltid på muligheter.

Kartlegg prioriteringene dine når du skal finne en planløsning som passer for deg og andre som skal benytte seg av huset. Finn ut hvilke rom du trives best i. For mange havner kjøkken, stue og soverom øverst på listen, og for andre kan det være hovedsoverommet med veranda og walk-in som kan være det viktigste rommet å prioritere. Realiteten er for folk flest at arealet av huset ikke er stort nok til at alle rommene kan havne like høyt opp på prioriteringslisten, og derfor må du ha det klart for deg hva du ønsker hovedfokus på.

Det anbefales også å alltid prioritere oppbevaringsmuligheter som bodplass, skapplass og andre måter å oppbevare på.

Tilleggsbygg

Det å utnytte tomtearealet kan være en god idé for både lommebok og bokomfort. Har du ikke beregnet med et tilbygg i husbudsjettet bør du tilrettelegge for at du har muligheten til dette i fremtiden. Dette kan for eksempel ha noe å si for plasseringen av huset på tomta.

Viktige tilleggsbygg kan være en utleiedel, terrasse og garasje.

Utleiedel: En utleidedel kan gi inntekter slik at deler av huslånet “betaler seg selv”. For at en utleidel skal bli godkjent, må boenheten ha en egen inngang, den må ha alle hovedfunksjoner som toalett, kjøkken, soveplass og oppholdsrom, og den må være fysisk atskilt fra øvrige enheter.

Garasje: Har du en eller flere biler, er garasjen det viktigste stedet du kan gi den. Her vil du også få gode oppbevaringsmuligheter, og ofte kan det være store muligheter for å bygge en ekstra boenhet på toppen av en garasje.

Garasje

Integrert garasje? Det finnes mange måter å bygge en garasje på. For å utnytte tomtearealet på best måte, er det mulig å integrere garasjen inn i selve huset slik denne familien har gjort. Her har de dekket hele huset i Kebony-treverk, slik at fasaden går i ett med garasje og hus.

 

Hvordan er byggeprosessen?

Man antar at det tar i snitt rundt ett år fra du har fått klarsignal fra kommunen til den faktiske byggeprosessen kan starte, og dette skyldes ulike søknadsprosesser og tomtekjøp. Den første delen av jobben består av graving og murarbeid, som tar cirka to måneder. Her kan man brette opp ermene på skjorta og ta del i arbeidet.

Deretter starter oppføringen av huset, hvor man også setter i gang ulike håndverkere som for eksempel elektrikere, snekkere og rørleggere. Tradisjonelle hus tar vanligvis 8-9 måneder å sette opp, og med mindre du er fagutlært selv, pleier vanligvis ikke huseier selv å ta del i arbeidet igjen før på slutten når det er tid for maling og andre småjobber.

Noen uker før innflyttingsdato er det vanlig at det blir gjort en ferdigbefaring med entreprenøren, der dere går nøye igjennom arbeidet. Her gjelder det å sjekke både innvendig og utvendig, og mange velger også ta med seg en takstmann eller lignende for å være hundre prosent sikker på at alt stemmer. Finner du mangler og feil, må dette dokumenteres i en protokoll som skal signeres av begge parter. Legger du merke til feil etter du har flyttet inn, er det viktig å melde i fra om dette så tidlig som mulig, da det er du som har det fulle ansvaret etter du har overtatt nøklene.

Når det har gått ett år etter innflytting, har du krav på en ny befaring der du vil få muligheten til å påpeke eventuelle feil eller mangler. Etter det har du rett på å klage inntil fem år etter.

Lykke til!

,

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

SPONSET INNHOLD

Den store dagen – overtakelsen!

Overtakelsestidspunktet er bestemt i kjøpekontrakten. Det er mye du bør tenke på denne dagen. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.