Annonsørinnhold

Hva er dette?

Strømtips fra strømgründeren

Av: Annonsør Innhold  |  29. mai 2019

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm

– Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik.

Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort tid har hatt fantastisk fremgang i den norske og svenske strømbransjen. Bare de siste tre årene har han startet to strømselskaper som i dag omsetter for millioner av kroner, og som leverer elektrisitet til tusenvis av fornøyde kunder. Stenvik Power Group er også i etableringsfasen i det finske markedet.

Hvorfor er det viktig å spare strøm?

Når nettene blir kalde og kulda setter inn, går også strømprisene i været. Det er spesielt på denne tiden av året det er viktig å spare strøm. Ikke bare gjør det godt for lommeboka, miljøet har det også bedre når vi kutter forbruket.

– Strømsparing handler først og fremst om å få inn gode vaner, men for mange er det også aktuelt å gjøre større eller mindre investeringer i boligen, sier Stenvik.

Det trenger ikke å koste en formue å spare strøm. Her er 6 smarte strømsparetips fra strømgründeren:

1. Smartere oppvarming

Oppvarming er den største strømtyven for de aller fleste av oss, og også det området de fleste har mest å spare. For hver grad du senker inne kan du spare ca. 5% av oppvarmingskostnadene. De fleste klarer å leve 1 eller 2 grader kaldere uten å merke spesielt stor forskjell, men dersom det trengs kan man kle på seg en ekstra genser eller et par sokker.

Moderne, strømsparende panelovner med timer, kan variere mellom natt- og dagtemperatur automatisk. Disse kan også fjernstyres med app på telefonen. Nyere panelovner har bedre termostat enn eldre modeller med jevnere temperaturer, og er derfor bedre for inneklimaet.

Dersom du har mulighet bør du fyre med vedovn om vinteren, eller eventuelt bruke stearinlys (husk å blåse dem ut når du forlater rommet!).

2. Belysning

Skift ut gamle lyspærer med LED-pærer eller sparepærer. Disse bruker mindre watt og avgir ikke varme, slik at de er tryggere med tanke på brannsikkerhet. Dimmebrytere gjør også at du sparer strøm i soner hvor du ikke trenger full belysning, og gjør det mulig å lyssette områder etter stemning eller situasjon.

Det finnes også smarte LED-lamper til utendørsbruk, som skrur seg automatisk av og på når det blir mørkt eller lyst ute. Du kan også få lamper med bevegelsessensor som kun slår seg på når noen går forbi.

Er det rom i huset du ikke bruker, bør lyset stå avslått mens du befinner deg et annet sted. Du bør også lukke dørene og skru av varmen i disse rommene.

3. Små oppgraderinger i boligen

Det er mange forbedringer du kan gjøre i boligen som optimaliserer strømbruken. Dersom du har ujevnheter rundt dører eller vinduer som gjør at det trekker, bør du sette inn tetningslister. Dette er et rimelig og enkelt energitiltak.

Tepper på kalde gulv og tykke gardiner i vinduet på vinterstid, gjør også at varmen holder seg bedre i rommet.

Etter hvert som du kjøper nye hvitevarer, varmtvannstank og andre apparater, bør du velge energieffektive alternativer. Det finnes mye god teknologi der ute, men det koster selvfølgelig litt mer. Har du mulighet til å legge litt ekstra i det vil du spare på det i lengden.

4. Lufting

Mange er vant til å la vinduene stå på gløtt hele dagen for å få frisk luft inn i huset, uten å være klar over at dette er en energityv. Om vinteren bør du gjennomlufte ved å sette vinduene på fullt gap i fem minutter, og lufte raskt og effektivt. Dette gjør at luften i rommet blir kjølt ned, mens møbler og vegger beholder romtemperatur.

5. Lading av elbil

Stadig flere har en elbil, og selv om dette er et bedre miljøvalg enn en bil med forbrenningsmotor betyr det også at strømregningen øker. Dersom du har mulighet bør du lade så mye som mulig på jobb eller ved gratis ladestasjoner.

En elbil bør aldri lades direkte i en vanlig stikkontakt. Dette kan være svært brannfarlig, og ladingen blir ikke spesielt effektiv. En ladestasjon lader opp bilen på en energivennlig måte, og kutter strømforsyningen når batteriet er fulladet.

6. Større investeringer

Sjekk med kommunen din om det finnes tilskuddsordninger for energieffektiviserende tiltak der du bor. Tiltak som kan få støtte er blant annet isolering, utskifting av vedovn til rentbrennende vedovn, vannbåren varme basert på fornybar energi og innstallering av varmepumpe. Utnyttelse av sol- og vindkraft er også aktuelt for støtteordninger. 

Sponset innhold

Se alle

SPONSET INNHOLD

Det vil lønne seg å ha papirene i orden

Ny boliglov gjør Boligmappa viktig i bolighandelen 16. mai i år vedtok Stortinget flere endringer i avhendingsloven. Blant disse vil regelen om at det ikke lenger blir lov å selge en bolig «som den er» trolig få størst innvirkning. Ansvarsforholdet…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Strømtips fra strømgründeren

Thommy Stenvik deler sine beste tips for å spare strøm – Det er ikke vanskelig å spare strøm, men det krever at man tar noen grep, forteller strømgründer Thommy Stenvik. Thommy Stenvik er en entreprenør som i løpet av kort…Continue Reading →

SPONSET INNHOLD

Hva skjer etter overtakelsen?

Når du har overtatt boligen din, er det viktig at du sjekker at alt fungerer slik at du sikrer rettighetene dine best mulig. Skriv ut

Velg eiendomsmegler

Til oversikten

Hva gikk boligen for?

Til oversikten

Spør forbrukerrådgiveren

Spør nå

Spør forbrukerrådgiveren! Spørsmål om bolighandel? Spør forbrukerrådgiveren i Norges Eiendomsmeglerforbund.